Nöje

”Vi knäcker henne”

Av: 

Joacim Forsén

Erik Sidung

NÖJE

Hemligt samtal avslöjar juryns hårda ord om Durna, 16: Det skulle inte ha kommit ut

Durna Erdebilci, 16 år, bryter ihop när hon får höra juryns dom. Men beslutet om hennes fratid i ”Idol” tagits redan dagen innan. En ljudupptagning av juryns överläggningar visar hur juryns låtsas överväga ett beslut med rå jargong.
Durna Erdebilci, 16 år, bryter ihop när hon får höra juryns dom. Men beslutet om hennes fratid i ”Idol” tagits redan dagen innan. En ljudupptagning av juryns överläggningar visar hur juryns låtsas överväga ett beslut med rå jargong.

Juryn lät 16-åriga Durna Erdebilci hoppas på en kvalplats bara för att få se henne bryta ihop i tv.

I ett ocensurerat klipp på TV4 Play avslöjas den cyniska planen.

– Vi tisslar och tasslar och så får hon vara kvar, så knäcker vi henne i morgon, säger Laila Bagge mitt i Durnas framträdande.

Nöjesbladets Martin Söderström.

Juryn kunde inte bestämma sig. Laila ville sova på saken.

Det var i alla fall vad 16-åriga Durna Erdebilci fick veta i torsdagens avsnitt av ”Idol”. I går fick sångerskan det slutliga beskedet att hon inte platsar i årets tävling.

Efter att ha längtat i fem år efter att få vara med i ”Idol” får hon sin dröm sönderslagen i rutan. Allt brister för Durna. Med tårarna rinnandes nedför kinderna får hon tröstas akut av den medlidande juryn.

– Gud, jag blev helt förstörd. Jag minns att jag tänkte fan, fan, fan, nu är hela min dröm förstörd, säger Durna Erdebilci.

Hon var beredd på att få lämna programmet men när juryn ville tänka väcktes nytt hopp.

– Jag hade tyckt det var extremt konstigt om jag hade gått vidare eftersom det gick så himla dåligt. Men om någon vill sova på saken så betyder det ju ändå att någon ser något i en, säger Durna.

Nu visar det sig att juryns medkänsla och vägen till tårarna bara var ett spel för galleriet.

Kunde höra orden

I går la TV4 Play ut en helt ocensurerad version av Durnas sista audition med låten ”Signed sealed delivered”. Till skillnad från det inslag som visades i tv-rutan får webbtittarna höra juryns diskussion om 16-åringens framträdande. Klippet avslöjar hur de i själva verket bestämmer sig direkt för att hon inte håller måttet men låtsas för att ”göra tv”. De väntar med att döda hennes ”Idol”-dröm.

– Vi tisslar och tasslar och så får hon vara kvar, så knäcker vi henne i morgon, säger Laila Bagge.

När Durna får höra om juryns plan tystnar hon.

– Jaha ... det var ju inte så kul, säger hon och suckar. Det här visste jag inte. Jag blir ganska chockad.

– De visste uppenbarligen att jag skulle börja gråta och kunde väl tyda att jag skulle bli helt förstörd. Det här var inte alls kul. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag har fortfarande respekt för juryn, de ska ju göra tv. De vet ju att det är

sånt folk vill se och jag får ta det. Men det kanske inte var så himla snällt gjort, säger Durna.

Skyller på TV 4

När Nöjesbladet når Laila Bagge skyller hon på TV4 och menar att det inte var hennes åsikt utan att hon bara förmedlade vad hon hörde i öronsnäckan.

– För det första var det inte meningen att det skulle komma ut, utan det var en diskussion, och jag framförde bara det jag hörde TV4 säga, till mina kollegor, säger hon.

Laila Bagge menar också att ”knäcka” inte betyder knäcka.

– Det var inte menat på det sättet, utan vi visste att hon skulle bli knäckt, så det var inte ”vi knäcker henne” utan hon får bli knäckt

i morgon i stället.

Magnus Karlsson Lamm.

Magnus Karlsson Lamm, producent för ”Idol”, har ingen förklaring till det som hände Durna.

– Jag kan inte förklara det just i det här enskilda fallet, men det är verkligen olyckligt och det är verkligen inte okej, säger han.

”Måste få vara privat”

När Nöjesbladet når Andreas Carlsson ber han att få återkomma. Men han ringer inte tillbaka utan skickar i stället en hälsning genom TV4.

”Våra juryöverläggningar måste få vara privata. Tagna ur sitt sammanhang kan de misstolkas och få trista konsekvenser, som nu”, skriver han bland annat och avslutar med att uppmuntra Durna att söka igen nästa år.

ANNONS

Spana in Cerveras rea-sortiment online och klicka hem dina favoriter innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje