– Att fylla 50 var en lättnad

avJens Peterson

NÖJE

Pfeiffer om åldrande – och kärleksfilmer med unga män

1 av 3 | Foto: Foto: MARKUS SCHREIBER /AP
Michelle Pfeiffer med 23 år yngre motspelaren Rupert Friend i bakgrunden.

BERLIN. Äldre kvinna, ung man. På senare tid har det kommit många sådana filmer. Michelle Pfeiffer blir kär i Chéri.

– Det är intressant att ju yngre jag var, desto äldre var mina manliga motspelare, säger hon. Och ju äldre jag blir desto yngre blir männen. Det är orättvist.

Hon har också gjort kärleksfilmer på det temat med Paul Rudd och Ashton Kutcher. Och Rupert Friend i ”Chéri” är 23 år yngre.

- Jag fyllde 50 medan jag gjorde filmen och boy, 50 var hårt, säger Michelle Pfeiffer. Män och kvinnor vill inte se den siffran, men det är bättre än alternativet. För mig var det en överraskande lättnad att fylla 50. Man kände en del som aldrig fick fylla 50 och inser vilken tur man ha. Jag ser glaset som halvfullt, och det har varit en välsignelse.

”Bra ljus”

Hur håller man sig vacker?

– Genom bra ljussättning. Äh, skönhet beror på vem som tittar. Jag har varit tillsammans med män som inte ansågs konventionellt vackra, men för mig var de snygga. Jag råkar vara gift med en väldigt snygg man, men för mig är det inte alltid intressant med konventionell skönhet. Jag har träffat kvinnor som kanske inte haft klassiska vackra drag, men de var de sexigaste kvinnorna i rummet. De hade en utstrålning.

Melonpriset avgörande

Minns du när du visste att du ville bli skådespelare?

– Ja. Jag var 19 år och jobbade som kassörska i en mataffär. Det var en frustrerande dag och någon tjafsade om priset på meloner och jag tänkte ”jag vill inte vara här.” Vad vill jag göra?

– Jag frågade mig själv. Inte vad som var möjligt utan vad jag verkligen ville. Och det var skådespelare. Jag bestämde mig för att försöka, utan att ha en aning om hur det skulle gå till.

Under fem år från 2002 gjorde hon inga filmer.

– Jag tänkte inte på filmbranschen när jag var borta. Jag gjorde annat.

Slutade röka vid 30

Sedan dess har hon varit häxa i ”Stardust” och bitch i ”Hairspray”. Och attraktiv i romantiska komedier.

– När jag arbetar sköter jag mig noga, och när jag inte arbetar håller jag mig undan så ingen ser mig, säger Michelle Pfeiffer. Men jag äter nyttigt, motionerar, trivs med livet. Jag slutade röka när jag var 30. Det hjälper.