Mejla

Fredrik Virtanen

Märk Oscarsson och saken är biff

Publicerad:
Uppdaterad:

Fredrik Virtanen om hur man kan behålla en partisk kommentator

STÄMPLADTV4:s politiske stjärna Marcus Oscarsson har använt sig av SD-retorik när han redovisat sina åsikter i en ”fempunktsplan”. För att behålla honom och kunna behålla trovärdigheten bör kanalen ge honom en högerstämpel, menar Virtanen.
STÄMPLADTV4:s politiske stjärna Marcus Oscarsson har använt sig av SD-retorik när han redovisat sina åsikter i en ”fempunktsplan”. För att behålla honom och kunna behålla trovärdigheten bör kanalen ge honom en högerstämpel, menar Virtanen.

Marcus Oscarsson är kunnig, jätterolig och drar in stora reklampengar.

Klart att TV4 vill behålla sin populär­aste politiska stjärna.

Problemet är lättfixat.

Alex Schulman och Sigge Eklund berättade i ”Alex & Sigges podcast” att TV4:s populäre Marcus Oscarsson skrivit ett facebookinlägg där han redovisade sina personliga åsikter i en ”fempunktsplan” och det blev förstås stökigt på TV4, rent av krismöte, enligt Expressen.

Europa måste ”säkra gränserna” och med ”maximal kraft stoppa all islamism”. Detta är nödvändigt för ”Europas överlevnad”, skrev Oscarsson.

Alltså det som sedan 90-talet varit Sverigedemokraternas politik och retorik. Efter att krigsoffer började fly i tio­tusental 2015 är åsikten mest vanlig populism som realpolitiskt delas av både Socialdemokraterna och Moderaterna, skillnaden är Stefan Löfvens och Anna Kinberg Batras ordval.

Att Oscarsson befinner sig inom högern eller althögern är inget nytt för oss fans av hans stora tv-karisma. Detta underströks när näthatet vällde in från SD:s digitala stormtrupper i helgen samtidigt som Oscarsson stöttades av högerkändisar på sociala medier och borgerliga ledarsidor som förespråkar samarbete med SD, noterbart Göteborgs-Posten i fredags. Högern försäkrade att Oscarsson inte är höger.

Det där är ett problem för TV4. Det är i sin ordning att TV4 använder en högerman, eller en vänsterman för den delen. TV4 måste bara vara tydlig och ärlig.

Folk som är måttligt intresserade av politik och som tittar på den rolige Oscarsson på TV4 tror att han är en neutral kommentator. Som K-G Bergström på Expressen, Lena Mellin på Aftonbladet eller Tomas Ramberg och Fredrik Furtenbach på Sveriges Radio. Eller SvD:s Göran Eriksson, TV4:s Ulf Kristofferson, SVT:s Mats Knutson eller DN:s Eva Stenberg med flera. Samtliga skickliga och omöjliga att placera politiskt. Ibland tycks de låta vänster, ibland tycks de låta höger men vanligen är de bara duktiga på att göra politikens irrspel begriplig.

Deras trovärdighet skulle falla om de presenterade ett politiskt fempunktsprogram oavsett innehåll. De skulle behöva skaffa nya jobb eller märkas för tydlighet. Seriösa medier brukar vara bra på det, till skillnad från nyhetssajter på nätet som lever på postsanning.

Jag till exempel skriver varje lördag på Aftonbladets ledarsida. Alltså helt tydligt att jag skriver från ett vänsterperspektiv som åtminstone borde vara sossarnas. I andra fall, som här just nu, är det lika tydligt att jag skriver min och bara min åsikt under mitt namn i versaler. Samma sak gäller för Jan Guillou, Johanna Frändén, Erik Niva, Staffan Heimersson, Natalia Kazmierska och alla andra krönikörskollegor.

Men Marcus Oscarsson presenteras av TV4 som kommentator, som kollegan Ulf Kristofferson. Det är antingen amatörmässigt eller cyniskt. Att TV4 skulle vara amatörmässigt har jag svårt att tro.

Det finns en enkel lösning. Behåll den skojige och inkomstbringande Marcus, men märk honom ”höger” och ta in en annan tyckare och märk hen ”vänster”.

Alla etiska trovärdighetsproblem lösta men ännu rolig tv, inga reklammiljoner försvinner. Saken är politisk biff.

Fråga Fredrik

Haleluja. Förr har jag önskat att Peter LeMarc ska vara med i ”Så mycket bättre”. Men när jag tänker närmare på det kan det bara bli slakt av hans låtar och en massa örhängen av dom andras. Kunde Dylan få nobelpris?

SVAR: Jag tror faktiskt att han kommer vara med en dag. Vet inte varför.

Veckans ...

BABE. Anna Ternheim. Har släppt albumet ”Live in Stockholm”. Bara hits för oss fans och ibland låter det som att Nina Simone klätt ut sig till svensk medelklass. Det är modigt och det låter underbart- Har börjat längta efter ett Ternheim-album på svenska. Hur skulle det låta? Som succé.

NEOVÄSTERN-BIO. ”Hell or high water”. Fet. Bankernas girighet, nedläggningen av det gamla Amerika, fattigdomen och underhållande bank-rånaraction och snitsigt tecknade personporträtt på liten yta. Jeff Bridges är sheriffen som jagar bröderna Chris Pine och Ben Foster och alla hyllningar är rättmätiga, det här är nästan ett mästerverk.

MYSDRAMA-BIO. ”Allied” med Brad Pitt och Marion Cotillard är välklädd hyllning till ”Casablanca” och alla tiders andra världskriget-spion-thrillers. En förtjusande bagatell. Det är otroligt mycket bra som trängs på bio just nu och snart...

UTOMJORDNINGSTHRILLER-BIO. ”Arrival”. Woha! På fredag kommer årets bästa film. En högspännande skildring av kampen mellan vetenskapen och politiken inleds när åtta rymdskepp landar på olika delar av jorden. En intelligent och färdig version av ”Interstellar”, boka biljett redan nu.

AMERIKASKILDRINGS-INDIEBIO. ”American honey”, av Andrea Arnold. Ytterligare en makalös film som går upp på fredag. Knasige Shia LaBeouf måste få en Oscar för bästa manliga biroll och Sasha Lane måste vara på väg mot stjärnorna efter den här hoppfulla skildringen av hygglighet under svåra omständigheter. Hela USA får plats, eftersom den tyvärr är nästan tre timmar för lång.

TV-TRISTESS. TV4 har inte bara problem med Marcus Oscarssons politiska agenda och Musikerförbundet som upprörs över ”Idol”-deltagarnas slavkontrakt. Årets ”Så mycket bättre” är också det svagaste någonsin. Danny Saucedos kväll gjorde det tråkigt tydligt. Synd på det bästa TV4 gjort. Dags att öppna plånboken rejält och få in LeMarc, Thåström, Lundell och Agnetha Fältskog.

Av: Fredrik Virtanen

Publicerad: