Birgitta Härenstam: ”Det har varit ett jobbigt år”

Magnus Härenstams änka om sorgen

Det är ett år sedan Magnus Härenstam somnade in i sviterna av sin cancer.

Men för den folkkäre skådespelarens änka Birgitta är han ständigt närvarande.

– Ibland glömmer jag nästan att han är borta, säger hon.

Förra sommaren orkade inte Magnus Härenstams kropp mer. Den 13 juni dog skådespelaren och tv-personligheten efter att ha genomgått flera cellgiftsbehandlingar och operationer mot sin cancer. Han blev 73 år gammal.

Nu berättar änkan Birgitta Härenstam, 70, om året som gått efter hennes makes död. Ett år som varit fyllt av starka känslor.

– Det har naturligtvis varit väldigt jobbigt, men också gått väldigt fort. Man fattar ingenting, ett år går så fort. Samtidigt är det vad det är. Livet går vidare, det finns inget alternativ, säger hon.

För henne är Magnus fortfarande i allra högsta grad närvarande i vardagen.

– Det finns ju filmer, tv-program och böcker. Ibland glömmer jag nästan bort att han är borta.

”Glad för tiden vi fick”

Är det smärtsamt eller uppmuntrande?

– Det är både och naturligtvis, men oftast blir jag glad för den tiden vi fick tillsammans och att den var så enastående. Det måste man. Sorgen kommer alltid att finnas kvar, men man kan ta fram en film och minnas. Jag minns de åtta fantastiska år vi fick tillsammans, de kommer jag ha med mig hela livet.

Birgitta Härenstam beskriver den första tiden efter Magnus död som chockartad och vaakum-liknande. I dag har vardagen börjat smyga sig på, men sorgen finns fortfarande där.

– Utan den hade det ju inte varit någon kärlek. Sorgen hade inte funnits om jag inte hade älskat honom så mycket. Man måste påminna sig om det, annars är vår tid tillsammans bara år som gick, säger hon.

Hon har hittat styrka i att umgås med den övriga familjen.

– Vi har en väldigt tajt relation och talar väldigt mycket om honom. Det är underbart att ha dem och att inte behöva låsa in sig för sig själv. De är en styrkekälla. Det är lite grann de som gör att man orkar gå vidare, säger hon.

”Ett enormt stöd”

Minnet av Magnus Härenstams underhållningsgärning lever vidare också utanför den närmaste kretsen. Det påminns Birgitta ofta om.

– Det kommer fortfarande folk fram varje vecka. Främmande människor som talar om hur underbar han var. Och jag får brev. Jag har fått ett helt enastående, enormt stöd och människor har varit så omtänksamma, säger hon.

Innan sin makes bortgång hade Birgitta gått i pension. Nu jobbar hon igen för att ha något annat att fokusera på.

– Jag hade ju tänkt vara pensionär men jag behövde fylla mina dagar. Det har varit kul, jag har känt att jag har behövt det.

Nu väntar den första sommaren utan Magnus på åtta år.

– Jag ska vara ledig, men har inte orkat tänka på vad jag ska göra. Jag ska vara på landet och ta en dag i taget, säger Birgitta.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN