Renoveringskaos och svår sjukdom – då får familjen hjälp

avLinn Elmervik, Erik Åberg

NÖJE

Får äntligen hjälp: ”Det var det bästa som kunde hända oss”

1 av 5

Viking lider av en svår muskelsjukdom och tvingas samtidigt att bo i renoveringskaos.

Trots den allvarliga situationen har kommunen avslagit familjens ansökan om handikappsanpassning.

Men nu får de hjälp i ”Sofias änglar”.

– Det var det bästa som kunde hända oss, säger mamma Frida Bekkelund.

I ett hus på 135 kvadratmeter i Stenungsund bor femårige Viking och hans familj. Men då Viking lider av en allvarlig muskelsjukdom har familjen fastnat i ett renoveringskaos. De lever därför bara på 40 kvadratmeter. Men nu får familjen hjälp av ”Sofias änglar”.

Efter många besök hos specialister fick Viking sin diagnos - spinal muskelatrofi. En sjukdom som gör att hans muskler successivt förtvinar. Bara under de senaste två åren har han förlorat flera förmågor och kan inte längre äta eller gå på toaletten själv.

– Han kan leva hela livet eller så göra han inte det. Men han är ändå positiv, säger mamma Frida Bekkelund i programmet.

Viking har dessutom förlorat nästan hela sin gångförmåga och behöver därför hjälp att ta sig in och ut ur huset. All familjens tid läggs på att ta hand om honom men trots det har kommunen avslagit deras ansökan om handikappsanpassning.

– Hade vi fått anpassning hade vi inte sökt till ”Sofias änglar”. Det har betytt jättemycket eftersom vi kan bo kvar, säger Frida Bekkelund när Nöjesbladet når henne.

Nära att flytta

Då familjen bor på en liten yta har de knappt plats för besök. Inte heller finns det tid till att umgås med familjen.

– John renoverade jämt och försökte få huset så bra fungerande som möjligt. ”Sofias änglar” var det bästa som kunde hända oss. Vi hade aldrig orkat renovera själva, säger Frida Bekkelund.

I takt med att Viking blir äldre blir hans sjukdom värre. Familjen går ständigt igenom stora förändringar och är nära på att flytta när Sofia Wistam, Mattias Särnholm och Johnnie Krigström dyker upp.

– Vi mår bra. Det är en berg- och dalbana, upp och ned. Men vi mår bättre än vad vi gjort det senaste året, säger Frida Bekkelund.

Programmet sänds ikväll klockan 20:00 på Kanal 5.

ARTIKELN HANDLAR OM