Männen bakom Swefilmer åtalas

1 av 2

avLinn Elmervik

NÖJE

De två män som misstänks ligga bakom piratsajten Swefilmer åtalas för upphovsrättsintrång och penningtvätt.

Nu riskerar en av dem att tvingas betala staten 14 miljoner kronor.

Åtalet väcktes i Varbergs tingsrätt i dag.

Männen, som är 22 och 25 år gamla, misstänks för att ha administrerat hemsidan swefilmer.com som erbjudit gratis streaming av filmer och tv-serier utan tillstånd.

Åtalet omfattar över 1 400 filmer.

Båda männen åtalas för upphovsrättsintrång, 25-åringen dessutom för grovt penningtvättsbrott. I åtalet yrkas att de 14 miljoner kronor som 25-åringen ska ha tjänat genom sajten ska anses förverkade. 22-åringen riskerar att krävas på drygt 30 000 kronor.

– Det är det jag menar att vi kan styrka att de tjänat, säger kammaråklare Anna Ginner.

”Vill tacka för oss”

En förundersökning har inletts av internationella åklagarkammaren i Stockholm och huvudförhandlingen väntas hållas inom två veckor.

Swefilmer stängdes ner den 31 juli i fjol efter en husrannsakan.

I ett Youtube-klipp berättade då en av administratörerna att polis hade beslagtagit hans dator och telefon och att han suttit häktad.

– Vi har beslutat att från och med fredag kommer sajten att läggas ner för alltid. Ni får ta vara på den här sista tiden, kolla på så mycket film ni vill den här sista veckan. Och härmed vill vi tacka för oss, sa han.

Häktades i sin frånvaro

Kort efteråt häktades den andra administratören i sin frånvaro.

Den åtalade 25-åringen ska ha fått ungefär 12,5 miljoner kronor i annonsintäkter från sajten mellan november 2013 och juni 2015 enligt åklagaren. Dessutom har donationer från användare mottagits till ett värde av cirka 900 000 kronor sedan januari 2013.

ARTIKELN HANDLAR OM

Film

Stockholm

Brott