”Han var en galet talangfull skådespelare”

NÖJE

Stephen King och Star Trek-kollegor sörjer Anton Yelchin

1 av 6

”Vår Star Trek-familj har förlorat en av våra egna.” Så skriver en av kollegorna efter den olycka i vilken blott 27-årige skådespelaren och regissören Anton Yelchin klämdes ihjäl av sin egen bil. Filmstjärnor, vänner och fans sörjer tillsammans över det unga framtidshoppets tragiska död.

Redan som nioåring gjorde Anton Yelchin debut som skådespelare i filmen ”A man is mostly water”.

Flera lågbudgetfilmer följde och branschen fick upp ögonen för honom i filmer som kriminalthrillern ”Alpha dog”, tonårskomedin ”Charlie Bartlett” och som Mel Gibsons son i Jodie Foster-regisserade ”The beaver”.

”Star Trek” öppnade dörrar

Sin största roll gjorde Yelchin som Pavel Chekov i nystarten av ”Star trek”.

– Jag känner mig privilegierad som fått vara med om en film som ”Star trek”. Den öppnar dörrarna till andra projekt, sa han till Nöjesbladet när han just fått rollen.

En tredje film i serien får premiär nästa månad.

”Anton, du var briljant. Du var snäll. Du var rolig som fan, och enormt talangfull. Och du var inte alls här så länge som du borde. Saknar dig”, skrev regissören JJ Abrams efter det tragiska beskedet.

Yelchin hade också haft framträdande roller i Stephen King-baserade ”Hjärtan i Atlantis”, Jim Jarmuschs ”Only lovers left alive” och ”Terminator salvation”.

”Han var en sann konstnär”

Nu sörjs skådespelaren av kollegor, vänner och fans.

”Jag älskade Anton Yelchin så mycket. Han var en sann konstnär – nyfiken, vacker, modig. Han var en fantastisk kompis och en fantastisk son. Jag är förkrossad”, skriver ”Star trek”-kollegan John Cho på Twitter.

”Vår Star Trek-familj har förlorat en av våra egna. Mina djupaste kondoleanser till hans familj och vänner”, skriver George Takei.

”En av mina bästa vänner”

Skådespelerskan Kat Dennings finner inga ord.

”Anton Yelchin var en av mina bästa vänner. Finns ingenting jag kan säga som förmedlar hur jag känner”, skriver hon på Twitter.

Även författaren Stephen King uttrycker sin sorg.

”Fruktansvärda nyheter om Anton Yelchin, galet talangfull skådespelare som gick bort alldeles för tidigt”, skriver han på Twitter.

Anton Yelchin blev 27 år gammal.

Yelchins 5 mest berömda filmer

 ”Star trek” (2009)

Yelchin fick ett större genombrott när han tog över rollen som Chekov i de nya ”Star trek”-filmerna. Det blev tre filmer i serien sammanlagt; den sista, ”Star trek beyond”, har svensk biopremiär senare i sommar.

 ”Terminator: Salvation” (2009)

I den fjärde ”Terminator”-filmen tog Yelchin precis som i ”Star trek” över en ikonisk roll, Kyle Reese, som ­hade gjorts känd i tidigare filmer.

 ”Fright night” (2011)

Yelchin spelar tonåring som misstänker, inte utan grund, att hans granne är en vampyr.

 ”Alpha dog” (2006)

Verklighetsbaserad kriminalhistoria där Anton Yelchin spelar en kille som blir kidnappad.

 ”House of D” (2004)

Första filmen som gav Yelchin uppmärksamhet. Han spelade en 13-åring som blir kompis med en ­förståndshandikappad vaktmästare (Robin Williams).

Kändisarna hyllar Anton

”Jag älskade Anton Yelchin så mycket. Han var en sann konstnär - ­nyfiken, vacker, ­modig. Han var en fantastisk kompis och en fantastisk son. Jag är förkrossad.”

John Cho, kollega i ”Star trek”

Vår ’Star trek’-familj har förlorat en av våra egna. Mina djupaste kondoleanser till hans familj och vänner.

GeorgeTakei,

”Star trek”-legendar

”Fruktansvärda nyheter om Anton Yelchin, galet talangfull skådespelare som gick bort alldeles för tidigt.”

Stephen King, författare

”Anton, du var ­briljant. Du var snäll. Du var rolig som fan, och enormt talangfull. Och du var inte här ­tillräckligt länge. ­Saknar dig ...”

”Star trek”- och ”Star wars”-­regissören J J Abrams

”Anton ... vilken sällsynt och vacker själ med en passion för livet som ­inte gick att stoppa.”

Jodie Foster, skådespelare & regissör

ARTIKELN HANDLAR OM

Star Trek