”True Detective” till svensk deckarfestival

Publicerad:

NÖJE

Skaparen av succéserien gästar ”Crimetime Gotland”

1 av 3 | Foto: HBO
Colin Farell spelar i andra säsongen av True Detective

Tv-serien har tokhyllats världen över och av många anses den vara en av de bästa som någonsin gjorts.

Nu kommer ”True Detective”-fadern Nic Pizzolatto till Sverige och deckarfestivalen ”Crimetime Gotland”.

– Årets startfält är både större och mer spännande än vi hade vågat drömma om, säger Carina Nunstedt, festivalchef för Crimetime Gotland.

Under benämningar så som ”det svenska deckarundret” och ”Nordic Noir” har den svenska kriminalscenen spridits världen över när det gäller böcker, filmer och tv-serier det senaste decenniet.

Som en hyllning till hela branschen anordnas deckarfestivalen Crimetime Gotland, och i år fokuserar man lite extra på böcker som blir tv eller film.

Finns svenska nämnare

Förutom hela Sveriges deckarelit lockas även flertalet internationella författare till festivalen, och senast i mängden att adderas till den listan är alltså Nic Pizzolatto, 40, mest känd som skapare av tv-serien ”True Detective”, som Pizzolatto själv både producerat och skrivit manus till.

– Det finns flera gemensamma nämnare mellan svenska Crimetime-författare och Nic Pizzolatto och jag ser fram emot spännande möten och samtal mellan både dem och läsarna, säger festivalchef Carina Nunstedt.

Svensk succé blir Hollywoodrulle

Medverkar på festivalen gör också författarduon Anders Roslund och Börge Hellström.

Mest framgång har duon haft med boken ”Tre sekunder”, med vilken man bland annat tog sig in på ”New York Times” bästsäljarlista för några år sedan.

Det tog inte lång tid innan Hollywood hörde av sig för att sno åt sig rättigheterna till en filmversion.

– Det är väldigt ovanligt att en amerikansk filmstudio köper rättigheterna till en film baserat på en svensk bok på det viset. Oftast görs det först en svensk filmatisering som det senare görs en amerikansk version av, men i vårt fall köptes rättigheterna direkt, säger Anders Roslund.

Vad vet du om filmen?

– Jag vet mer än jag kan säga. Men vad jag har förstått så kommer inspelningarna att börja under sensommaren, säger Roslund.

Hur mycket kan ni påverka storyn?

– De frågar alltid oss först om de ska göra några stora förändringar, typ om en karaktär som är man i boken i stället är kvinna i filmen. Sen är det viktig för oss att filmen håller rätt ton, att inget är svart eller vitt, och det är dem med på.

Vad vet du om Nic Pizzolatto och True Detective?

– Jag tycker att serien har ett väldigt bra manus, där man verkligen sugs in i handlingen, inte minst på grund av karaktärerna.

Crimetime Gotland arrangeras i Visby 17-20 augusti.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN