Kastas ut – på grund av Eurovision

avJoni Nykänen, Filip Joelsson

NÖJE

Fitnessgalan i konflikt med Globen

1 av 2 | Foto: GLOBE ARENAS
Fitnessgalan skulle ha hållits på Globen.

Fitnessgalan kastas ut från Globen – på grund av Eurovision.

Nu stämmer bolaget bakom galan Globen på drygt två miljoner kronor – eftersom man anser att ett avtal brutits.

– Måns vann Eurovision, och helt plötsligt slutade de kommunicera med oss, säger Robert Glamin, vd, Fitnessgalan.

Fitnessgalan äger rum på Friends arena den 7 och 8 maj.

Ursprungligen var planen att evenemanget skulle hållas på Globen. Men när Måns Zelmerlöw vann Eurovision i Wien 2015 förändrade vinsten förutsättningarna.

Från Fitnessgalans håll hävdar man att det finns ett avtal för att evenemanget ska hållas där under en treårsperiod, och att man preliminärbokat en helg i maj per år för galan 2014-2016. Detta avtal anser man nu att Globen, eller rättare sagt bolaget Stockholm Globe Arenas har brutit.

Det finns dock inget påskrivet kontrakt mellan parterna.

– Som ni känner till vilar svensk avtalsrätt på principen om anbud-accept, att det inte finns något undertecknat avtal spelar ingen roll då parterna enligt ovan har ingått ett avtal om upplåtelse av Ericsson Globe med Annex. Fitnessgalan har på så sätt som framkommer av stämningsansökan lidit en skada på grund av SGA:s avtalsbrott, skriver Fitnessgalans advokat Carolina Thoft i ett mejl till Nöjesbladet.

Förändringen – Sveriges Eurovision-vinst

Från Fitnessgalans håll fick man aldrig avtalet tillsänt till sig för påskrift. Samtidigt upplevde man att Stockholm Globe Arenas representanter blev svåra att nå.

– Det enda som hade förändrats från den 22 maj 2015 till Fitnessgalans mail den 25 maj 2015 var att Måns Zelmerlöw den 23 maj 2015 hade vunnit Eurovison Song Contest och det nu stod klart att Sverige skulle bli värdnation för 2016 års Eurovision Song Contest, skriver Thoft i mejlet.

– Inte nog med att de säger upp vårt avtal, nu försöker de sätta oss i konkurs också genom att kräva tillbaka den hyra som vi sitter inne med, eftersom vårt motkrav är mycket högre än så, säger Robert Glamin, vd, Fitnessgalan.

”Inga fel”

Stockholm Globe Arenas kommunikationschef Daniel Stålbo hävdar i sin tur att man inte har haft något treårigt avtal med Fitnessgalan. Och att inga fel har begåtts från deras sida.

– Vi hade ettåriga avtal för 2014 och även ett för 2015 som båda genomfördes enligt plan. Sedan diskuterades även ett ytterligare ettårigt avtal för 2016, direkt efter genomförandet 2015. Detta avtal kom aldrig i mål på grund av meningsskiljaktigheter gällande de kommersiella villkoren. Därmed blev det aldrig något avtal för genomförande 2016, skriver Stålbo.

Fitnessgalan kräver 2,31 miljoner kronor av Stockholm Globe Arenas i sin stämning, som inkom till Södertörns tingsrätt onsdagen den 13 april. Bytet av plats menar man innebär stor ekonomisk skada för bolaget.

Eurovision börjar den 10 maj och finalen avrundar evenemanget den 14 maj 2016. Globen är reserverad för Eurovision från den 4 april till den 17 maj.