Ernst Kirchsteiger

Ernst: ”Jag tänkte att det inte var värt det”

NÖJE

Mysmästaren om framgången – och motståndet

Han är en av Sveriges mest populära programledare. Men Ernst Kirchsteiger är samtidigt noga med att inte synas för mycket.

– Ibland undrar jag vad det är för intressant med att lägga ut sin senaste torsk med äggsås i bild, säger han.

Det har gått 16 år sedan Ernst Kirchsteiger blev ett hushållsnamn. Det var då han, via "Sommartorpet", brakade rätt in i svenskarnas vardagsrum.

– Jag var verkligen en främmande fågel. Två meter lång, grävlingsfrisyr, pratade lyriskt om tussilago. Det är klart att svenska folket hade ju aldrig sett på maken, säger Ernst Kirchsteiger.

Man skulle till och med kunna säga att han var kontroversiell med sina nakna fötter och sin mjuka framtoning.

Han fick ta emot sin beskärda del av hat – inte minst från män.

– Jag väckte otroligt mycket känslor vilket för mig var otroligt chockartat. Det var verkligen svårt att hantera. Det fanns en period när jag tänkte att det inte var värt det.

Inte ringa mamma

Men tiderna förändras och därmed också inställningen till Ernst Kirchsteiger.

– I dag kommer det lika mycket män som kvinnor när jag föreläser och de som hör av sig är ofta män i min egen ålder och unga killar. Jag brukar skoja och säga att det är som att de har förstått att jag inte vill något ont.

Tror du att du själv kan ha bidragit till en attitydförändring?

– Jag hoppas att jag har bidragit till att man inte behöver tänka så himla mycket på om det är passande att fålla upp sina jeans eller om det är passande att hänga upp sina gardiner. Att man bara tänker ”shit, jag behöver fålla upp jeansen, jag gör det”. Att man inte behöver ringa mamma. Om jag har varit med och bidragit till det är jag stolt, det kan de gärna få skriva på min gravsten.

”Framgång, framgång, framgång”

Tiderna har också förändrats på mindre goda sätt – till exempel med sociala medier som bidrar till att människor jämför sig med andra och känner sig misslyckade. Ernst klandrar ingen men säger att han själv aldrig skulle dela med sig av privata bilder.

Däremot medger han att i det fallet kan vara en del av problemet genom sina tv-program.

– Det börjar med att jag är skitglad och säger ”hej och välkommen”, sedan är jag barfota och sedan lägger jag in sill och bygger en spaljé och avslutar med att måla. Det är klart att det blir ju en Dagobert-macka av framgång, framgång, framgång. Men det är ju för att tv-formen är sådan.

Ernst säger att han i sina tv-program alltid försöker vara tydlig med att det han gör inte är någon sanning. Han vill att folk ska tänka själva och framför allt göra någonting.

– Jag blir aldrig så glad som när jag tänker på att när någon, efter att ha sett mitt program, reser sig upp och rostar några mackor och bjuder på, eller går ut och mekar med bilen, eller klipper häcken. Att de gör något. Vad som helst.

”Kroknar i bild”

I årets ”Sommar med Ernst”-säsong, den nionde i ordningen, ska Ernst ta itu med en gammal herrgård i Kristinehamn i Värmland. Själva huvudbyggnaden är nedbrunnen sedan länge, kvar står bara två flyglar, och han vill återställa balansen – nu beskriver han gårdsbilden som om ”Mona Lisa skulle le och inte ha några framtänder”.

– Platsen är fantastisk men det är så tydligt att det fattas något centralt. Det har varit en otrolig triggning för mig, hur ska jag få till de där framtänderna på Mona Lisa?

När alla avsnitt har sänts kommer Ernst att dra sig tillbaka igen för att troligtvis dyka upp i rutan igen kring jul. Det är en högst medveten strategi för att han ska få tid till att leva.

– Jag måste veta att om en blomma slokar kan det vara bra att flytta den till ett annat läge, jag måste veta att trattkantarellerna går bra att sylta in, jag måste måla en tavla nu och då. Jag måste leva det livet jag berättar om och då krävs det tid.

Han skulle aldrig låta sina tv-program gå på rutin.

– Då skulle du se hur jag bara kroknar i bild. Jag skulle vara som en tulpan som står i en vas utan vatten. Jag skulle inte stå ut.

”Sommar med Ernst” får premiär i TV4 den 14 juli.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Ernst Kirchsteiger

LÄS VIDARE

Ernst Kirchsteiger: ”Så håller vi liv i kärleken”

ÄMNEN I ARTIKELN

Ernst Kirchsteiger