Leif GW Persson om nya ”Veckans brott”: ”Jag och Camilla var bättre”

I kväll hade ”Veckans brott” säsongspremiär för första gången utan Leif GW Persson.

Den folkkära experten följde programmet hemma i tv-soffan.

– Jag tycker nog att jag och Camilla var bättre, säger Leif ”GW” Persson.

I åtta säsonger programledde Leif ”GW” Persson, 73, och Camilla Kvartoft, 50, ”Veckans brott”. Men i våras stod det klart att det skulle bli deras sista tillsammans. Leif ”GW” Persson valde nämligen att gå över till konkurrenten TV4 för att leda den nya storsatsningen ”Brottsjournalen” ihop med Jenny Strömstedt, 46.

Det var länge oklart om det skulle bli en ny säsong av ”Veckans brott”. Men i mitten av november meddelade SVT att programmet fortsätter.

I kväll kickade programmet igång med ett nytt upplägg – med tre experter istället för en – och Camilla Kvartoft passade direkt på att skicka en hälsning till Leif GW Persson.

– Det är jättehärligt att vara tillbaka för vi vet att vi har många tittare där ute. Hej Leif, sa Camilla Kvartoft i inledningen av programmet.

GW: ”Jag och Camilla var bättre”

Hemma i tv-soffan satt Leif ”GW” Persson och följde premiäravsnittet. Trots den tidigare kritiken mot det nya upplägget tyckte han att programmet höll måttet.

– Generellt tror jag inte på panelexperter i den här typen av program, eftersom det kan spreta iväg. Men jag tyckte de gjorde ett trevligt och ofarligt intryck, säger han.

Även om Leif ”GW” Persson anser att programmet ska ha en allmän praktiker som sköter samtliga områden, så tycker han att de nya experterna gjorde ett bra jobb.

– Sen är ju Camilla svårslagen.

Du gillar Camilla?

– Ja, henne gillar jag.

Om du fick gå in och peta i något, vad skulle du ändra?

– Studiomiljön. Jag tyckte det såg ut som ett sällskapsrum på långvården. Men det är ju lätt åtgärdat. Miljön gjorde att samtalen blev statiska. De satt bara runt ett bord och så fick en fråga gå runt. När jag och Camilla körde rörde vi oss ständigt och gjorde rekonstruktioner, det blev bättre tv.

Camilla Kvartoft och Leif ”GW” Persson började arbeta tillsammans för drygt tio år sedan och då handlade det mycket om att i inledningen hitta ett fungerande format.

– Det funkade mellan oss och vi förde hela tiden en dialog med tittarna, det saknade man här. Jag tycker nog att jag och Camilla var bättre.

Tittarna saknade Leif GW Persson

På sociala medier har flera tittare reagerat på det nya upplägget. Flera menar att ”Veckans brott” inte är samma program utan Leif GW Persson.

”Veckans brott kan lika gärna lägga ner. Det är inte värt att titta på det utan kungen GW”, skriver en twitteranvändare.

”Men var är Leif GW? Leif GW ska ju va där... det blir väl inget ”Veckans Brott” om inte Leif GW sitter där och är klok i sin fåtölj?” skriver en annan.

Den tidigare justitieministern Beatrice Ask gav sig också in i debatten.

”Måste se nya versionen av ”Veckans brott”. Har noterat kanalkriget mellan SVT och TV4, men det är ju inte tvärsäkert att Leif GW är garanten för bästa program”, skriver hon på Facebook.

Hur känns det att vara så populär?

– Det är nästan alltid trevligt.

När är det otrevligt menar du?

– Ibland kan det bli lite mycket, säger han och fortsätter:

– Men det är de som försörjer mig. Jag är naturligtvis glad över att de gillar det jag gör.

Aftonbladet har sökt SVT för en kommentar.

Publisert:

LÄS VIDARE