Låtskrivare ska rädda schlagern

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-27

Jokersystemet görs om – nu satsar SVT
på musikproffs i Melodifestivalen

NYORDNING Tidigare har stjärnor som Amy Diamond, Eskobar, Carola, och Niklas Strömstedt blivit handplockade av SVT. Nu ska superlåtskrivare som Anders och Laila Bagge, och Andreas Carlsson skriva låtar – och själva välja artisterna som ska sjunga.

Superproducenter och framgångsrika låtskrivare välkomna.

Ni kan bli det nya jokertemat i Melodifestivalen.

– Det är absolut ett förslag vi tittar på, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.

Jokrarna är grädden på moset i Melodifestivalen – det som ger tävlingen en extra krydda.

Då har det handlat främst om artister som erbjudits en plats i tävlingen av SVT.

Inför Melodifestivalen 2009 har SVT tänkt i nya banor. Enligt Aftonbladets källor kommer jokerplatserna nu att väljas ut på ett annat sätt.

– Det handlar om att handplocka internationellt framgångsrika låtskrivare som får förtroendet att själva välja den artist som framför deras bidrag, säger en källa.

Lockar artister

En anledning är att försöka placera sig bättre i Eurovision Song Contest, en annan att ta Melodifestivalen till en ny nivå.

– På så sätt får SVT kanske napp på låtskivare de inte fått in tidigare och som levererar musik vi mer lyssnar på i vanliga fall, såsom team Bagge eller Andreas Carlsson. De kan själva locka artister som inte varit med förut eller välja en debutant de vill lyfta fram, säger en annan källa.

Anders Bagge och Andreas Carlsson från ”Idol”-juryn är intressanta liksom RedOne och Bloodshy?&?Avant.

Har tjugo namn

Har du varit i kontakt med dessa låtskrivare och producenter redan?

– Det kanske jag har. Jag går inte in på specifika namn men vi har ett brett anslag med kanske tjugo namn, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.

Han bekräftar att det är ett av flera scenarier SVT tittar på. Inget bestäms förrän juryn om ett par veckor valt ut de 28 bidragen.

– Först då vet vi vad vi har, och vad vi måste komplettera med för att få en bredd. Men just det här förslaget är ju helt i linje med de förändringar vi redan nu har gjort i Melodifestivalen med en internationell jury till exempel. Vi vill locka de låtskrivare som inte nått framgång genom oss.

ANNONS