"Veckans brott" fortsätter – men utan GW

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Nästa år återuppstår SVT:s kriminalprogram "Veckans brott". Men utan Leif GW Persson, som gått till TV4.

– Leif är välkommen som gäst ibland, säger tidigare parhästen Camilla Kvartoft.

När Leif GW Persson sände sitt sista "Veckans brott" i våras verkade det vara slutet för det omtyckta programmet. Men nu står det klart att långköraren återuppstår i januari nästa år.

– Det känns jättekul. Vi vet att det finns en stor publik som gillar krimprogram och vi vet att det är många som saknar "Veckans brott", säger programledaren Camilla Kvartoft.

1 av 2 | Foto: Janne Danielsson/SVT
Camilla Kvartoft är tillbaka i "Veckans brott" nästa år. Pressbild.

”Stor utmaning”

Den kände kriminologiprofessorns roll som expert ska nu axlas av olika gäster, men vilka är ännu inte klart.

– Det blir naturligtvis en stor utmaning för mig att fortsätta att göra ett sådant stort och populärt program. Vi kan inte ersätta Leif, men det känns väldigt roligt att utveckla och förnya programmet, säger Camilla Kvartoft.

Efter åtta år i "Veckans brott" värvades Persson av TV4. Tidigare i år dök han upp som expert i "Brottsjournalen" med Jenny Strömstedt – ett program med många likheter med SVT:s föregångare.

– Visst finns det likheter, men de gör sitt program och vi ska göra ett annat lite annorlunda. Jag tycker att Leif är jättebra och jag slutar aldrig att fascineras av hans kunskap så jag tittar gärna på "Brottsjournalen", säger Camilla Kvartoft.

Fler avsnitt

Men hon ser det inte som att hon och den tidigare kollegan blir konkurrenter.

– Jag pratade med honom senast i går och han är helt med på att vi kör vidare. Med tanke på att tittarna är så intresserade av kriminalprogram tror jag säkert att det finns plats för oss båda i tablån. Leif är faktiskt välkommen som gäst ibland om han skulle vilja.

Nytt för programmet är också att det blir fler avsnitt varje vecka. Förutom det ordinarie programmet blir det även kortare sändningar i SVT Play där dagsaktuella brott och domar kommenteras.

”Blir snabbare”

– Det kommer mycket krimnyheter och det här gör att vi kan bli snabbare och finnas med i nyhetsflödet på ett annat sätt, säger Kvartoft.

Samtidigt tror hon att tittarna kommer att känna igen sig.

– Vi ska fortsätta göra spännande samhällsjournalistik kring brott och straff. Vi fortsätter med våra genomarbetade reportage och vi fortsätter granska och skildra polisens arbete. Och naturligtvis fortsätter vi att göra de populära historiska inslagen där vi gräver i SVT:s arkiv.

Publicerad:

LÄS VIDARE