Scorsese regisserar ”Snömannen”

avZandra Lundberg

Deckarförfattaren Jo Nesbø: Kan inte tänka mig någon bättre

Foto: AP
Martin Scorsese tar sig an Jo Nesbøs ”Snömannen”.

Grattis Norge!

Storslam för Jo Nesbø!

Nu är det klart: stjärnregissören Martin Scorsese, 69, regisserar författarens ”Snömannen”.

Foto: LOTTE FERNVALL
Jo Nesbø

Nu är det klart.

Den Oscarsvinnande stjärnregissören som ligger bakom filmer som ”Taxi driver”, ”Maffiabröder” och ”Tjuren från Bronx” tar sig an den norska författaren Jo Nesbøs storsäljande deckare ”Snömannen”, skriver VG.

Martin Scorsese är min favoritregissör, ”Taxi driver” var min första stora favoritfilm. Jag fick till och med en filmaffisch från ”Taxi driver” då jag var 17 och den har följt med mig och hängt ovanför sängen i mina studentbostäder, säger Jo.

Bestämde villkor

Nesbø berättar att han hade ett bestämt villkor för filmatiseringen av succéboken.

Författaren sa till det brittiska filmbolaget Working Title Films att han ville välja regissör själv.

– Jag förstod ju att det var orealistiskt, men plötsligt ändrade de sig och svarade ja. Jag satte upp en lista med fem tänkbara kandidater. Min agent, Niclas Salomonsson, bara skakade på huvudet när han såg listan. Överst låg Martin Scorsese.

”Ingen bättre”

Känner du dig lugn?

– Lugn är ordet, ingen författare är en garanti för en bra bok och ingen regissör garanterar att det blir en bra film. Men jag kan inte komma på någon bättre än Martin Scorsese, med honom känns det som att sannolikheten att det blir bra är något större, säger han till VG.

Sålt rättigheterna

Kommer fler av dina böcker att bli film?

– Filmbolaget har rättigheterna till karaktärerna nu vilket innebär att de praktiskt taget har vårdnaden om serien. Så det är upp till dem.

Det är ännu inte klart var filmen kommer att spelas in eller vem som spelar huvudrollsinnehavaren Harry Hole eller någon annan av Nesbøs karaktärer. Manus till filmatiseringen av ”Snömannen” skrivs av Matthew Michael Carnahan.