Laila Bagge skakad: ”Hade inga tårar kvar”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Tv-profilen skakad efter sitt besök i Bangladeshs slum

1 av 5 | Foto: Lotte Fernvall
Grät hela tiden Resan till Bangladesh blev en omtumlande upplevelse för Laila Bagge Wahlgren som fick se extrem fattigdom. ”Jag grät så mycket att jag inte hade några tårar kvar i slutet”, säger hon.FotoUnicefambassadörerna Liza Marklund, Mark Levengood, Eva Röse och David Hellenius står som galavärdar när ”Humorgalan - för varenda unge” direktsänds den 1 maj i TV4.

Carola adopterade nyligen sydafrikanska Zoe.

Även Laila Bagge Wahlgren har haft adoptionstankar.

– Alla barn förtjänar föräldrar, säger hon.

Bilderna ligger utspridda på bordet.

Tv-profilen, företagaren och världsföräldern Laila Bagge Wahlgren, 39, är nyligen hemkommen från en omtumlande resa till Dhaka i Bangladesh.

Där följde hon 9-åriga ­Jahanara och hennes tvillingsyskon på elva månader som bor på gatan under en presenning.

– Vi är vana att se det här på tv, men det är en sådan sinnessjuk skillnad att själv vara på plats. Och fruktansvärt när det handlar om barn, säger Laila om reportaget som ska visas i ­”Humorgalan – för varenda unge” i TV4 nästa vecka.

Tillsammans med barnrättsorganisationen Unicef följde hon Jahanara, lika gammal som Lailas egen son Liam, under en vecka.

Jahanara äger bara två klädesplagg, bland annat en hallonröd t-shirt och ett par röda shorts. Hon har bott på gatan hela sitt liv.

Tillsammans med sju personer bor hon på en trottoar längs en trafikerad bilväg. Längs den här gatan trängs 200 familjer med endast presenningar som tak. Familjerna kan varken låsa om sig eller skydda sig från skyfallen.

Tigger och säljer skräp

Laila berättar att Jahanara ansvarar för sina småsyskon på dagarna, därför går hon inte skolan. För att familjen ska kunna få sitt enda mål mat per dag måste Jahanara tigga och sälja skräp hon samlar ihop från soptippar.

– Hon berättade för mig att hon är mest rädd för att kidnappas, framför allt flickor kidnappas för trafficking och andra hemskheter. Att vara ung flicka i Dhaka är väldigt farligt.

Under inspelningsdagarna byggde Laila upp en stark relation till Jahanara.

– Det var jättesvårt att åka hem, jag fick höra att hon grät och ville att jag skulle komma tillbaka.

Under resan hade Laila svårt att hålla tårarna tillbaka.

– Jag grät så mycket att jag ­inte hade några tårar kvar i slutet. Oftast grät jag efter att jag besökt familjen. De var lite spända i början när vi träffades men de märkte att jag genuint brydde mig. Efter ett tag blev jag som en av dem.

Bönade och bad

Unicef jobbar aktivt på plats för att få de mest utsatta familjerna på fötter och bort från gatan. Ett av projekten går ut på att hjälpa fattiga familjer ekonomiskt, på villkoret att deras barn går i skolan.

– Det första jag slogs av när jag kom till Dhaka var hur mycket fattiga människor det finns. Man ville ju hjälpa alla med en gång, köpa mat och kläder till alla. Men det viktigaste är att tänka långsiktigt och försöka ändra hela systemet.

En kvinna bönade och bad Laila adoptera sin 2-årige son.

– Jag försökte förklara att vi ska hjälpa henne på plats, att det finns hopp.

I början av april träffade Nöjesbladet som enda tidning

och hennes nyblivna adoptivdotter Zoe i Pretoria i Sydafrika.

Även Laila Bagge Wahlgren har haft adoptionstankar.

– Jag har alltid haft tankar på det, alla barn förtjänar att ha en förälder. Men vill hjälpa i större skala genom att kanske starta ett barnhem eller en skola. Efter den här resan så känner jag att jag vill hjälpa fler barn, inte bara ett.

Vill du ha fler biologiska barn?

– Nej, det är bra tack! Jag är snart 40 ... Nu har den här tanten gjort sitt, säger hon.

Skrattet ekar i rummet.

Detta är Laila Bagge

Namn: Laila Bagge.

Ålder: 39.

Bor: Stockholm.

Familj: Maken Niclas Wahlgren samt sönerna Liam och Kit.

Inkomst: 394 200 kronor (taxeringsår 2011).

Aktuell: På ”Humorgalan – för varenda unge” i TV4 den 1 maj.

Laila om magsjukan i Dhaka:

– Jag levde på konserver med tonfisk och majs. Men så sista dagen åt jag riktig middag. Gud så dåligt jag mådde, jag hade sådan frossa och sprang på toaletten var tionde minut på planet hem.

Om framtida projekt:

– Jag och Ola Håkansson ska lansera en superduktig 14-årig tjej i USA. Åker över dit i sommar för att träffa skivbolag.

Publicerad:

LÄS VIDARE