”Inom varje stenhård cowboy finns en romantisk själ”

NÖJE

Kerstin Weigl om Anders Olssons sommarprat

Foto: Anders Olsson och hustrun Annika på Idrottsgalan 2012.

Anders Olsson vann förlamad från midjan en öppen simtävling från fängelseön Alcatraz i San Francisco, i tolvgradigt vatten med vithajar.

Ja, vad ska man säga?

Jag ser honom som en cowboy från Hagfors. En serie olyckor och felbehandlingar tog hans förmåga att gå, han gick på morfin i sju år, han lever fortfarande med smärta.  Och han har kört Vasaloppet, flera triathlon, vunnit sex OS-medaljer i simning och funderar på att ta sig an Klarälvens trettio mil eller Engelska kanalen.

Själv har jag ofta svårt att förhålla mig till historier som Anders Olssons, sådana om gränslös tapperhet. Särskilt när de åtföljs av en viss sorts kommentarer. "Man ska inte klaga". "Det finns de som har det värre."

Genuin beundran

Jag vet inte vad de vill lära mig. Att jag inte har rätt att vara olycklig någon gång? Människors känslor och erfarenheter kan inte vägas, mätas och jämföras på det viset.

Men sakta vinner Anders Olsson min genuina beundran, hans manus är bitvis fritt och han berättar inte utan bitterhet att hans kropp har ett pris: 270 000 kronor. Så mycket var den värd i skadestånd, hans förmåga att gå. Att kunna lyfta sitt barn.

Han får mig med en enkel beskrivning av vardagen att förstå vad det innebär att leva med ständig smärta. Att vakna varje natt. Ständiga operationer, fyra bara under 2012. Men efter två timmars träning får han av endorfinpåslaget fem smärtfria timmar. 

Han tränar för att orka leva!

Tårar i ögonen

Inom varje stenhård cowboy finns en romantisk själ, så även i Anders Olsson och en bit in i programmet kommer han till hustrun Annika, säger skrovligt att det han uträttat är ingenting jämfört med allt hon klarar. Att det är hon som är stark.

Och jag får tårar i ögonen.

Här kan du lyssna på sommarpratet

Anders Olsson

Namn: Anders Olsson
Ålder: 47 år
Yrke: Simmare
Bor: Hagfors
Tidigare medverkan i "Sommar": Debutant

... i Sommar

Skrytkvot:
Skvallervärde
Känslostyrka
Humornivå
Å fan-faktor
 

Första meningen

"Jag har gått på morfin i sju år."

Sista meningen

"Själv drar jag till London för att än en gång komma upp till bevis."
 

Tre typiska låtval

1. Jon Bon Jovi, "It's My Life"
2. Meat Loaf/Cher, "Dead Ringer For Love"   
3. Queen, "The Show Must Go On"

ARTIKELN HANDLAR OM