Pension

”Varuhuset”-stjärnan: ”Pensionen är ett hån”

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

Nästan en av tio pensionärer har bara ett par tusenlappar att leva på i månaden.

”Varuhuset”-stjärnan Ulf Isenborg är en i raden av flera skådespelare som rasar mot de låga pensionerna.

– På pensionen lever man inte så jävla gott om man säger så. Det är ett hån mot människor, säger han till Expressen.

Aftonbladet/Inzios undersökning, som publicerades i slutet av mars, visar att nästan en av tio har högst 2 000 kronor kvar att leva på varje månad när bostadskostnaden är betald. Aftonbladet kunde samtidigt rapportera att fattigpensionärer i Göteborg säljer de hemlösas tidning Faktum för att de ska kunna klara sig.

För Expressen vittnar flera tidigare ”Varuhuset”-stjärnor om den tuffa situationen för pensionerade skådespelare.

Ulf Isenborg, 71, som spelade Rickard Zetter i den klassiska tv-såpan, gick i pension vid 59 års ålder.

”Ett hån mot människor”

– På pensionen lever man inte så jävla gott om man säger så. Det är ett hån mot människor. En normal pension är på 11 000 kronor i månaden och vi har en hyra på 9 500 kronor. Dessutom kostar det 1 100 kronor i månaden att parkera. Det är en pension som ryker bara på det, säger han till tidningen.

En mångårig tillsvidareanställning på Riksteatern och ett privat pensionssparande har dock bidragit till en bra tillvaro för Isenborg. Tillsammans med tjänstepensionen och eget sparande får han ut runt 17–18 000 kronor i månaden, uppger Expressen. Men tjänstepensionen har börjat sjunka.

– Det har gått ganska bra för mig personligen och min fru har också pension så vi klarar oss men det är inte mycket mer än så alltså. Vi behöver inte köpa så mycket saker så det är räddningen. Jag har vänner och kolleger som har det jätteknapert. Det brukar vara lång näsa när man får pensionen.

Flera skådespelare drabbas

Ulf Isenborg är en i raden av flera skådespelare som har tagit ställning mot de låga pensionerna.

Anki Larsson, 63, som spelade Emily i serien ”Saltön”, har tidigare berättat för Nöjesbladet att hon har så låg pension att hon jobbar som skådespelare, personlig assistent och läxhjälp för att få ekonomin att gå ihop.

Och Marianne Mörck, 64, har också reagerat starkt på den senaste tidens rapportering.

– Jag tänkte på det häromdagen, att jag måste flytta från mitt hus någon gång. Och då vet jag inte om jag har råd att betala 8 000 kronor i hyra, som jag inte betalar nu. Det är så jag tänker, jag kan inte flytta, har hon tidigare sagt till Nöjesbladet.

”Ett skämt när man får pensionsbeskedet”

Enligt Ulf Isenborg hör det inte till ovanligheterna att skådespelare frilansar utan fast anställning, vilket naggar pensionen i kanterna. Och när väl pensionsåldern kommer, tvingas många fortsätta jobba extra för att dryga ut ekonomin.

– Jag brukar säga att det är som ett skämt när man får pensionsbeskedet. Man läser ju om pensionärer som inte har råd att bo kvar i sina lägenheter och att hyrorna höjs varje dag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Marianne Mörck: ”Jag har haft ett väldigt rörigt liv”

ÄMNEN I ARTIKELN

Pension