Nu är vintern här – och allt är magiskt

NÖJE

NEW YORK. De ringer hemifrån och berättar om november, om mörkret och snön och kylan och blåsten och nakna grenar som spretar mot blygrå himmel.

Det är då, om inte förr, man verkligen inser vilken lycka det är att gå tredje avenyn söderut i solnedgången.

Det är i och för sig november i New York också, och därmed inte fullt lika förföriskt som när kastanjerna blommar i september (för visst är det väl då dom blommar?), eller när barnen klappar till de första basebollarna i lekparken vid 36:e gatan i april, eller när man sitter på Lady & Lufsen-bakgården vid sjunde och första en fuktig natt i juli.

Men det är fortfarande New York och även om man vissa dagar får ta på sig både tjock tröja, kavaj och tysk gallerist-rock (copyright: Lars Nylin) känns det också dessa dagar magiskt att promenera tredje avenyn söderut i en solnedgång som färgar himlen brandgul.

Eller att sitta på en liten bänk utanför en liten kroppsvårdsbutik på Lafayatte – med tidning under rumpan – och titta på de gapiga, självupptagna, gränslöst underhållande newyorkarna medan kvinnliga bekanta är inne och handlar konstiga krämer.

Eller att tillbringa en eftermiddag i en halvarssonsk öronlappsfåtölj på Barnes & Nobles bohandel vid andra och 32:a

med Cormac McCarthys

”andra” bok, den becksvarta ”The Road”.

Eller att hugga in på kalvlevern på Elaine’s medan John Cusack sitter vid bordet till höger och Chris ”Mister Big” Noth vid det till vänster, se Rangers spela mot Islanders på Garden, trängas i Apple-butiken på Prince Street, skrocka sig igenom en lång-brunch på Pastis i Meat Packing, köpa rabatterade kavajer på old school-ekiperingen vid 42:e och Lex, som äntligen öppnat efter ångrörsexplosionen i somras, och förstås sitta här i holken på 48:e och se hela södra Manhattan glimra i mörkret medan planen ligger på ett pärlband in mot LaGuardia.

Och extra intensiv blir magin när man hör svärtan i Lungas polares röst när han talar om mörkret på Östermalm, suckarna när Alle försöker beskriva den råkalla dimman över Skvalet en tisdagsmorgon och jämrandet när Siv Margareta berättar om hur hon varje morgon måste skrapa den knaggliga isen från vindrutan.

Å andra sidan:

Nu är det december.

Då får ni det lite bättre.

Och här blir det ännu mer magiskt!

Strejken på Broadway är över.

Så är det så att ni ska hit framöver, och har så konstig smak att ni gillar musikaler, då är allt gravy nu.

Orsaker till extas

Robert Plant & Alison Krauss Raising sand (cd)

Cormac McCarthy The Road (roman)

K&G Fashion Superstore (nypremiär för bästa gubbutiken!)

ARTIKELN HANDLAR OM