Simpsons – en familj med färg

NÖJE

Nu härjar gula febern

Foto: Matt groening/ foxmedia
Lunchstämning Familjen Simpson flyr – som så många gånger förr på grund av Homers klantighet...

De är en tecknad gul familj.

Men de slog igenom så stort att USA:s president kritiserade dem.

Och fick igen. ”Simpsons” besegrade president Bush den äldre och har erövrat hela världen.

Nu har historiens längsta tv-komedi växt till långfilm.

Foto: matt groening/ foxmedia
...från en arg lynchmobb bestående av deras vänner.

I januari 1992 tyckte president Bush att amerikanska familjer inte borde vara som Simpsons. Han fick svar på tal några dagar senare i tv-serien, och när Bush sedan förlorat valet mot Bill Clinton blev han huvudperson i ett helt avsnitt. Där blev ex-presidenten granne med Simpsons i Springfield. Och hånades.

Då hade Simpsons på bara ett par år växt till ett fenomen.

Men de började blygsamt.

Ville ha rolig kortfilm

Komikern Tracey Ullman hade ett komediprogram i USA 1987. Producenten ville ha en rolig kortfilm till hennes show och vände sig till tecknaren Matt Groening som börjat bli berömd med tidningsserien ”Life in hell”. De ville att han skulle förvandla den till rörliga sketcher, men i stället sålde Groening in en ny idé. Så föddes familjen Simpson.

Bart – en riktig brat

Groening döpte dem efter sin egen familj till pappa Homer, mamma Marge och systrarna Lisa och Maggie. Men brodern blev Bart, en omkastning av ordet brat. Familjen Simpson bor på gatan Evergreen Terrace – precis som Matt Groenings familj gjorde.

De minutlånga filmerna i Tracey Ullmans show blev populära. 1989 fick Simpsons en egen tv-serie. Det började lite stapplande, men snart blev den en succé. Bart, Homer och de andra blev kändisar. Miljontals prylar såldes.

Men att tv-serien blev en framgång beror på flera personer. Först och främst producenten James L Brooks, som jobbat med succéerna ”Taxi” och ”Mary Tyler Moore” och även regisserat filmer som ”Ömhetsbevis”, ”Broadcast news” och ”Livet från den ljusa sidan”. ”Simpsons” lockade också de bästa manusförfattarna. En som blivit känd på egen hand senare är Conan O’Brien, som skrev åt serien i två år innan han blev programledare i natt-tv.

Dubbades på TV?3

Till Sverige kom ”Simpsons” 1990. TV 3 och andra Stenbeck-kanaler har handskats vårdslöst med serien. Först fick pro

grammet ett genombrott här, men TV?3 flyttade sändningstider, prövade den som barnprogram på eftermiddagarna och började dubba serien till svenska.

Nu finns dock de första nio säsongerna på dvd, och Simpsons-vänner kan se dem utan att vara beroende av nonchalanta tv-tablåer. Säsong 10 släpps i höst.

Bröt is

”Simpsons” succé har inspirerat ”Beavis & Butthead”, ”South park”, ”Family guy”, ”King of the hill” och Matt Groenings andra serie, ”Futurama”.

”Simpsons” retade alltså president Bush och hans rådgivare och har alltid drivit effektiv satir och samhällskritik. De skojar ofta med populärkultur: filmer, musik, böcker, fenomen. Flera av de bästa avsnitten är parodier på filmer som ”Cape fear” eller ”Citizen Kane”. De har fått massvis av berömda skådespelare att vara gäströster, antingen i roller eller som sig själva. Även musiker och rockband dyker upp i Simpsons. Mick Jagger och Keith Richards gav pappa Homer lektioner på ett rock-läger. Michael Jackson gjorde en röst under pseudonymen John Jay Smith.

Rösterna i ”Simpsons” har sedan starten gjorts av samma skådespelare. Dan Castellaneta (Homer och många andra) och Julie Kavner (Marge) arbetade på Tracey Ullmans show, Harry Shearer och Hank Azaria som gör många röster är erfarna komediskådespelare. Fram till 1999 fick de ca 175 000 kronor per avsnitt, men då ville de ha mer betalt.

700?000 per avsnitt

Rösterna strejkade ett tag och Fox testade andra röster, men till sist kom de överens. 2004 var en ny konflikt om betalningen. Nu har de mer än 700 000 per avsnitt och kontrakten löper till och med 2009.

Men även konservativa politiker har senare sagt att de gillar ”Simpsons” eftersom serien trots alla bråk hyllar familjen. Och ironiskt nog var det ”Simpsons”, och den lika skandalomsusade ”Våra värsta år”, som gjorde att tv-kanalen Fox blev etablerad i USA.

Kassako för Fox

Fox ägs av den inte särskilt radikale mediamogulen Rupert Murdoch. Fox nyheter är så högervridna att de blivit ämne för en avslöjande dokumentär.

Retliga och radikala Simpsons gav så mycket vinst att det byggde en konservativ nyhetskanal.

Låter som ett avsnitt i den satiriska serien.

SIMPSONS I SIFFROR

Simpsons skapare Matt Groening.

Gula febern

Jens Peterson