Läkarnas uppmaning till ”Ica-Jerrys” föräldrar: Adoptera bort honom

NÖJE

Skådespelaren Mats Melin har blivit Ica-Jerry med hela svenska folket.

I dagarna släppte han en självbiografi. Där berättar han om tuffa skolåren – och hur läkarna uppmanade föräldrarna att lämna bort sin nyfödde son.

– Jag tycker det är himla svårt, säger Mats Melin i ”Nyhetsmorgon”.

Mats Melin, 49, slog igenom på allvar 2009. Då dök han för första gången upp i tv-rutan som praktikanten Jerry i Ica-reklamerna. Ica-Jerry blev snabbt en mycket omtyckt karaktär bland svenska folket.

Nu kan han även titulera sig som författare. Den 11 september släppte han självbiografin ”Mats Melin – från Hudik med kärlek”.

Där bjuds tittarna på en tillbakablick till BB den tio maj 1969, då Mats Melin föddes. Där frågade läkarna hans mamma och pappa om de inte skulle överväga att adoptera bort sin nyfödde son.

– Jag tycker det är himla svårt, säger Mats Melin i ”Nyhetsmorgon” och fortsätter:

– Jag vet inte så mycket om det.

”Dumt att de frågade sånt där”

Han har dock fått berättat för sig att han placerades mer eller mindre i en plastbytta i ett hörn.

– Det tycker jag inte var roligt heller. Jag tyckte det var dumt att de frågade sånt där, säger Mats Melin vidare i programmet.

Men de nyblivna föräldrarna ignorerade läkarnas uppmaning. Mats Melin växte upp till ett musikaliskt barn och som var duktig på mycket. Skolåren blev dock tuffa, där omgivningen tvivlade på hans kapacitet. Gymnasiet var en särskilt tuff tid för Mats Melin. Han omslöts av många mörka tankar.

Boken har författats av journalisten Mats Ahlsén, som tagit del av Melins livshistoria – från födseln och fram till i dag.

– Alla samtal jag haft med Mats och även hans mamma Monica har varit väldigt trevliga. Det har varit lätt att samtala även om svåra saker. Det här med både skola och födsel, det är intressant som tidsdokument. Många människor har varit med i det här och känner igen sig. Sverige klafsade omkring i ett gammal anstalttänkade. De som var lite annorlunda skulle man gömma undan på något sätt, säger Mats Ahlsén och fortsätter med en nick mot Mats Melin:

– Det här är en skärpt person. Varken inom skolan eller vården ville någon se det.

1 av 3 | Foto: naijam / naijam

Målet: Spela mot Bruce Willis

Sedan genombrottet som ”Ica-Jerry” har Mats Melin medverkat i flera uppsättningar med Glada Hudik-teatern samt spelat in två långfilmer. Han berättar i ”Nyhetsmorgon” att Claes Malmberg och Bruce Willis är två stora inspirationskällor – den sistnämnde jobbar han gärna ihop med i Hollywood.

– Jag vill åka dit och kolla läget och göra något med film, har Mats tidigare sagt till Aftonbladet.

Målsättningen är tydlig:

– Jag skulle vilja vara med i ”Die hard”-filmer, sa han då.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mats Melin

Ica