Youtube-stjärna död – efter transplantation

Publicerad 2018-09-04

Den amerikanska Youtube-profilen Claire Wineland har dött efter en lungtransplantation.

Hon led sedan födseln av den ovanliga lungsjukdomen cystisk fibros.

Claire Wineland blev 21 år.

Claire Wineland dog på söndagskvällen, bara en vecka efter att ha genomgått en lungtransplantation, skriver People. Youtubestjärnan, som hade över 250 000 prenumeranter, drabbades av en stroke efter operationen och till slut tvingades familjen avbryta den livsuppehållande behandlingen.

– Claire hade inte ont och vårdpersonalen sa att det var den mest fridfulla bortgång de sett. Hennes mamma Melissa Yeager och pappa John Wineland såg henne ta sitt första andetag och var med henne när hon tog sitt sista. Efter en veckas intensivvård och olika livräddande insatser stod det klart att det var dags för Claire att lämna oss. Claire är organdonator och Claires familj är så glad för de andra familjer som nu får telefonsamtal om att de organ de väntat så länge på finns tillgängliga för transplantation, lyder ett uttalande publicerat på Facebooksidan för organisationen Wineland’s foundation.

Hade ärftlig sjukdom

Claire Wineland led sedan födseln av den ärftliga sjukdomen cystisk fibros, som innebär att det slem som finns på kroppens slemhinnor är tjockare och segare än det ska vara. Det drabbar framför allt lungorna och andningen. Som 13-åring låg hon i koma i över två veckor.

Wineland delade flitigt med sig av kampen mot sjukdomen till sina följare i sociala medier och jobbade ideellt för att hjälpa andra med samma diagnos. Förra året höll hon ett Tedtalk om sin sjukdom. Sin sista Youtube-video publicerade hon för tre veckor sedan.

Den 26 augusti berättade Claire Wineland för sina Instagramföljare att hon fått veta att det fanns ett par nya lungor till henne och att hon snart skulle opereras.

”Det är KLART! Kirurgen sa att de perfekta. Ses på andra sidan allihop!”, skrev hon.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln