Från Humphrey Bogart – till svenska Trollhättan

NÖJE

Jens Peterson minns coola och rappa Lauren Bacall

1 av 27 | Foto: Lauren Bacall.

Lauren Bacall var en del av filmhistorien. Forna dagars Hollywood.

Hon slog igenom för 70 år sedan. Den gåtfulla unga flickan mot Humphrey Bogarts slitne hjälte.

Så började en karriär som förde henne ända till 2000-talets Trollhättan.

2002 var Lauren Bacall i Sverige för att spela in Lars von Triers ”Dogville” mot Nicole Kidman och Stellan Skarsgård. Alla skådespelarna mötte oss i pressen i slutet av januari det året. Lauren Bacall gjorde intryck så fort hon kom in i rummet.

En person som varit med om mycket i filmvärlden. Ändå var upplevelsen i Sverige något nytt.

– Jag har aldrig jobbat så här förr, sa Lauren Bacall då. Det är befriande att inte veta om kameran är på dig eller någon annan.

I ”Dogville” är staden och husen bara streck på golvet. Skådespelarna filmade i studio och alla bodde tillsammans på Ronnums herrgård.

– Det skapar mer intim stämning. Jag får äta med Lauren Bacall varje kväll, sa Nicole Kidman.

Kidman uppskattade att umgås med en legendarisk kollega.
 

När jag som tonåring slukade film på 1960-talet var Lauren Bacall redan en del av klassikerna. Hon gjorde flera filmer med Humphrey Bogart efter genombrottet i ”Att ha och inte ha””. Hårdkokta berättelser som ”Utpressning”, ”Mörk passage” och ”Stormvarning utfärdad”.

De gifte sig 1945 och fick två barn tillsammans. Hon var 19 år när de möttes, han 45. Hon föddes som Betty Joan Perske i New York, men ändrade som många andra av den tidens stjärnor sitt namn. Först till Betty Bacall, efter moderns namn, och sedan gav regissören Howard Hawks henne förnamnet Lauren.

Lauren Bacall spelade mot Marilyn Monroe och Betty Grable i komedin ”Hur man får en miljonär” 1953. Andra framgångar var jazzfilmen ”Ung man med trumpet” mot Kirk Douglas och ”Förlåt, vi är visst gifta” mot Gregory Peck 1957.

Humphrey Bogart dog 1957. Lauren Bacall hade ett förhållande med Frank Sinatra, och var under 1960-talet gift med skådespelaren Jason Robards.

Hon gjorde färre filmer men flera hyllade teaterroller. När hon var med i ”Mordet på Orientexpressen”, med bland andra Ingrid Bergman, var det en comeback på bioduken. Och det var 1974, för 40 år sedan.
 

År 2000 fick hon Stockholms filmfestivals Lifetime achievement award. Hon valde fem filmer som visades, bland annat ”Att ha och inte ha”. Jag träffade henne på en välbesökt presskonferens.

Lauren Bacall var cool och rapp i repliken och svarade med tung auktoritet. Hon hyllade Martin Scorsese och Steven Spielberg och hyllade scenen.

– Teatern gav mig ett lyft i karriären. Jag fick få jobb inom filmen, men jag har ägnat 20 år åt scenen och visat att jag menat allvar med mitt arbete som skådespelare.

Hon fick frågan om hon blev trött på att alltrid få frågor om Humphrey Bogart.

– Uttråkad? Det blir jag ibland. Men aldrig om Bogey.

ARTIKELN HANDLAR OM