Nöje

Markus Larsson: TV4 har misslyckats i år

Av: 

Markus Larsson

NÖJE

Skarpa kritiken mot ”Så mycket bättre”

Som att stirra på ett glas med kranvatten.

I 90 minuter, inklusive reklam.

Det händer inte speciellt mycket.

Kan dra fram hundratals liknelser och metaforer men summan blir densamma.

Allihop är bara olika beskrivningar av en axelryckning.

Känslan efter programmet är precis så – noll.

Eller vilken siffra en neutral feeling nu har. PH-värde 7?

Enda undantaget var möjligen att Johan T Karlsson blev ett ansikte för det undanskymda ämnet manlig förlossningspsykos. Men även det fick inte särskilt stor plats eller tid i konceptets alla moment.

Innan man hann tänka "va?" hade Carola berättat något om sig själv och någon hade nickat och sedan var det över.

I år känns det som grundidén, att olika artister får sitta och prata med varandra om sitt yrke och sina liv, klippts ner. Resultatet blir tomt. Man kommer inte nära någon av stjärnorna. När deltagarna är lite sköna och spontana och börjar "hoppa tåg" är kameran aldrig där och förklarar vad, om något, som motiverar glädjeyttringen. Det blir mest som om någon sätter en lösmustasch på föreställningen för att lätta upp stämningen.

Kanske vill artisterna ha det så. Kanske är majoriteten av dem för måna om sina varumärken. Kanske är de för balla för jalapeñounderhållning på TV 4. Kanske var dynamiken mellan dem precis så friktionsfri och mysig. Kanske vet inte programmakarna vad de vill berätta. Kanske allt det på samma gång.

Bilden av Johan T Karlsson, en soloartist som kallar sig för Familjen, var väldigt lätt att tycka om. Blyg, mycket sympatisk och med en fäbless för att, när bägaren rinner över, vilja attackera flera säkerhetsvakter samtidigt. Som folk är mest, ungefär.

Hans elektroniska och upplyftande popmusik får hela festivaler att hoppa och är en av få ingredienser som visar att "Så mycket bättre" utspelar sig 2014 och inte i ett antikt och parallellt universum.

Magin som deltagarna säkert upplevde när de lyssnade på varandra vid middagsbordet gick dock inte fram i rutan. Kajsa Grytt tappade radarkontakten och flög vilse igen och Amanda Jenssen var bäst i test, den som har störst chans att sälja in Familjen till en större publik.

Möjligtvis är den överlag välgjorda seriens lama anslag i avsnitt fem den perfekta underhållningen, ur ekonomisk synvinkel. Det tilltalar alla och förargar ingen i stunden.

Men vem fan minns en axelryckning? Vem vill se det igen?

ANNONS

Mumindagen står runt hörnet - fira det genom att köpa muggen ABC hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

LÄS OCKSÅ

Skojigaste Carola-stunderna i veckans Så mycket bättre

Publisert: