”Allt för Sverige”-Katie om nyckeln till sjukdomsgåtan

avChristoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Katie Malik hoppas kunna lösa gåtan om varifrån hennes sjukdom kommer.

Katie Malik ville vinna en släktträff för att få fler pusselbitar till sin svåra sjukdom.

När serien började sändas kontaktades hon av släktingar som ändå kunde hjälpa henne forska i förfädernas dödsfallshistorik.

– Resultatet är häpnadsväckande, säger hon.

Under säsongen har tittarna hört Katie Maliks, 34, berättelse om den ärftliga sjukdomen cystisk fibros. I USA har personer med cystisk fibros en medellivslängd på 37 år.

Hon har sagt att en vinst skulle betyda särskilt mycket för henne då hennes svenska släkt möjligtvis kunde sitta inne på en del svar.

– Jag har velat ta reda på om någon i min svenska släkt är drabbad. Det skulle betyda väldigt mycket att upptäcka en koppling och se var sjukdomen har sitt ursprung, säger hon.

Släktingar till undsättning

Men trots att hon gick förlorande ur finalen har hon kontaktats av släktingar som hjälpt henne att forska i olika register i Sverige.

De har ännu inte upptäckt att någon ska ha varit drabbad av cystisk fibros. Men i början av 1900-talet dog flera ur hennes släkt i tidig ålder. Dödsorsaken angavs som tuberkulos.

– Tuberkulos är väldigt likt en långt gången cystisk fibros, och det här var innan folk visste vad cystisk fibros var. Det är väldigt möjligt att genen kommer därifrån. Och det resultatet är häpnadsväckande, säger hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM