- Olyckan hade kunnat undvikas

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

’Top model’-stjärnan Anna Maria Moströms pappa kritisk efter tragedin

1 av 6
Här inträffade olyckan Det var på Main Street på Roosevelt Island i New York som Anna Maria Moström blev påkörd. Bussen på bilden har inget med olyckan att göra.

Modellen Anna Maria Moström är hjärndöd efter att ha blivit påkörd av en buss på en ö i New York.

Innan olyckan ska öbor ha slagit larm om rädsla för bussarna och hennes familj planerar nu att vidta rättsliga åtgärder.

– Olyckan hade kunnat undvikas, säger pappan Ronny Moström.

Anna Maria Moström, 29, rammades av en buss på hemön Roosevelt Island i New York i onsdags.

Hon fördes till sjukhus med allvarliga hjärnskador. Efter två operationer har läkarna, enligt pappan Ronny Moström, förklarat att hon är hjärndöd.

I kväll, lokal tid, stänger läkarna av hennes andningsmaskin.

– Hon har haft så otroligt många vänner här, som visat sin kärlek och gett sitt stöd, och vi har sagt att de nu har ett dygn på sig att träffa henne. Vi har just pratat med läkare om hur organdonation går till. Det är en väldigt märklig process att befinna sig i, säger pappan.

”Kör som galningar”

Kollektivtrafiken drivs genom öns allmännyttiga bolag Roosevelt Island Operation Corporation, RIOC. Anna Maria Moström blev påkörd av en av RIOC:s bussar.

– Bussarna är ett stort säkerhetsproblem på ön. De är för stora för öns smala vägar och chaufförerna kör som galningar. De är inblandade i olyckor regelbundet och invånare här har klagat över faran, säger en öbo.

Enligt den boende vore det bästa att få mindre bussar.

– Vi behöver också bättre övergångsställen och ordentliga cykelvägar. Cyklisterna åker på bilväg. Om försiktighetsåtgärder hade vidtagits är det möjligt att olyckan aldrig hade inträffat, säger öbon.

Ronny Moström instämmer:

– Bussarna kör från a till b i full fart. Sedan tvärnitar de. Anna Marias fästman Michael säger samma sak, bussarna är fruktansvärd, säger han.

Överväger att stämma

Familjen hoppas, med hjälp av dotterns vänner, att kunna vidta rättsliga åtgärder mot bolaget.

– Just nu är vi mitt i sorgearbetet och allt som sker. Det är en diskussion som har föregått och det vi kan göra är att prata med hennes vänner, vi kallar det för rikare vänner, att de engagerar sig i saken och stämmer. Det är de som kan hjälpa oss med det här, säger han.

En boende i området menar att olyckan kunde ha förhindrats om försiktighetsåtgärder hade vidtagits.

– Ja, det håller jag med om. Den hade kunnat undvikas. Just där det hände är också en dum och farlig korsning. Föraren ska ha kört rakt ut. Jag tror inte att han såg henne trots att hon hade lampor, säger han.

Ett vittne som kom till platsen strax efter olyckan säger att Anna Maria Moström låg ”livlös på backen”.

– Då hade hon inte hjälm på sig, men det är möjligt att den åkte av i smällen. Det kan jag inte svara på. Det var många på plats och ambulansen kom efter ett tag. Jag såg inga livstecken. Chauffören var kvar på platsen, vissa tröstade honom och sa: ”Det var inte ditt fel”, säger ögonvittnet.

Utreds av polis

Nöjesbladet har förgäves sökt ansvariga på RIOC via e-post och telefonsamtal.

Olyckan utreds av New York-polisen. Enligt kommissarie James Duffy har ingen gripits. Han vill inte kommentera om den 51-årige busschauffören misstänks för brott.

Dödsbegrepp i västvärlden

Begreppet hjärndöd infördes i svensk lag 1988. Det definieras som att en människa är död när hjärnans samtliga funktioner totalt och oåterkalleligt har fallit bort. Det kallas även för total hjärninfarkt och är i Sverige, liksom i stora delar av västvärlden, ett dödsbegrepp.

För att patienten ska kunna bli aktuell som organdonator måste den avlida i en total hjärninfarkt medan han eller hon vårdas med respirator.

Enligt Ronny Moström har läkarna konstaterat att hans dotter Anna Maria är hjärndöd. Läkarna har sagt att hon inte kommer att vakna upp när andningsmaskinen stängts av. Källa: Socialstyrelsen

Publicerad: