Fredagsintervjun – Filucca Lou

Av: Elina Malm

Publicerad:
Caroline Ranås gör många av sina smycken för hand i sitt showroom i Stockholm.
Foto: Filucca Lou
Caroline Ranås gör många av sina smycken för hand i sitt showroom i Stockholm.

Hur uppkom idén till Filucca Lou?

– Det var när ett huvudsmycke som jag gjort till mig själv kom att användas i en styling jag gjorde för en lookbook. Efteråt ville kunden lägga en order så jag gjorde ett par stycken till dem och sen ökade efterfrågan. Detta var år 2010 och det var ungefär ett år sedan som Filucca Lou fick egna vingar. Nu har kollektionen växt till sig lite och mer än bara smycken är på gång.

Var kommer namnet ifrån?

– Namnet kommer från två håll. Lou har jag alltid tyckt om och Filucca fanns någonstans i minnet efter att jag mött en otroligt inspirerade dam i Köpenhamn för ett par år sedan. Hennes dotter hette Filucca. Så blev det Filucca Lou. Jag gillar liksom att säga det.

Hur är du som person?

– Jag är nog ganska impulsiv men samtidigt en tänkare med stor fantasi. Sedan skulle jag nog säga kreativt genomgående, allt från idé till utförande. Det kan nog också göra mig en gnutta ostrukturerad ibland, men jag har hellre för många idéer än för få. Jag tror på magkänsla och är detaljorienterad. Sedan tror jag folk ser mig som positiv, hjärtlig och glad. Vad folk inte vet är att jag egentligen är ganska blyg. 

Vad inspireras du av?

– Allt i en kompott. Men när det kommer ner till något specifikt är det nog saker som känns genuina och äkta. Som har historia. Jag sparar på bilder som får ligga och gro. Mentala, digitala och fysiska. Jag har en ovana att riva ur tidningar. Det har jag gjort sedan jag var liten. Många gånger har jag sparat samma bild flera gånger utan att veta om det. Sedan är resor det bästa som finns för att öppna upp nya delar av sinnet. Mina nyfunna favoriter är Mexico och New York – där får allt liksom plats.

Under din resa med Filucca Lou, vad är du mest stolt över?

– Att jag till slut vågade satsa. Helt själv. Och att jag faktiskt utför de saker som tar emot ibland. Vissa saker är skitläbbiga, men man gör det ändå. Exempelvis ekonomiska satsningar som bara är grundade på en magkänsla eller att våga ta nya vägar designmässigt när man inte riktigt vet hur det kommer att tas emot.

Vad har varit tuffast med att driva eget?

 – Att sitta på alla stolar samtidigt. Mitt fokus rivs lite isär av att behöva vara allt samtidigt. Just nu är jag nästan helt ensam i allt och ansvarar för alla områden. Från skapande, produktion av smycken (stora delar görs för hand i Sverige) till beslut, ekonomi, administration och försäljning. Det är tuffare än man tror. Det krävs väldigt mycket ork och fokus.

Beskriv din stil.

 – Jag gillar kontraster. Att bryta en stil med en annan. Genuina material och välgjorda detaljer. Gärna lite etniskt. Jag är nog en bohem i själen, men efter många åt modebranschen har jag blivit en ”snobb-bohem”. Just nu gillar jag det rockbohemiska. Kimonos, t-shirt med tryck och skinnbyxor.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN