Filmfestivalen i Cannes

Ingmar Bergmans Fårö i fokus på Cannesfestivalen

Av: 

Jan-Olov Andersson

Från vänster: Anders Danielsen Lie, Mia Hansen-Love, Hampus Nordenson, Vicky Krieps och Tim Roth.
Från vänster: Anders Danielsen Lie, Mia Hansen-Love, Hampus Nordenson, Vicky Krieps och Tim Roth.

NÖJE

CANNES. Ingmar Bergman dog för snart 14 år sedan. Men hans ande svävar hela tiden över ”Bergman island”, en av filmfestivalens mest hyllade tävlingsfilmer.
Franska Mia Hansen-Løves film utspelas på Fårö, har många svenskar i biroller och välkänd svensk musik på soundtracket.
– Bergman är en stor inspirationskälla. Men mycket medvetet gör jag helt annorlunda filmer. Mer lättsamma, säger hon.

”Bergman island” spelades in i två omgångar, somrarna 2018 och 2019. Ruben Östlunds och Erik Hemmendorffs bolag Plattform är medproducenter.

Den 40-åriga regisssören Mia Hansen-Løve säger inte rakt ut att filmen är självbiografisk. Hennes förra sambo, regissören Olivier Assayas, 66, och hon gjorde en inspirationsresa till Fårö och Bergmans hem för några år sedan.

– När jag skrev manus var jag där ensam. Jag har gjort många besök till Fårö. Första gången lärde jag känna Hampus Nordenson som visade mig runt till Bergman-platser.

Han har nu en stor biroll i filmen och sitter med bland stjärnorna på podiet under presskonferensen.

I filmen spelar Vicky Krieps och Tim Roth ett amerikanskt filmpar som åker till Fårö för att få inspiration. De bor i huset där Ingmar Bergman spelade in skilsmässodramat ”Scener ur ett äktenskap”. Det här paret verkar inte heller särskilt lyckliga.

Vicky Krieps och Tim Roth i filmen ”Bergman island”.

När hon berättar för honom om sin kommande film, får vi se den spelas upp som en film-i-filmen. Där är Mia Wasikowska en amerikansk regissör som besöker Fårö för ett bröllop. Hennes egentliga skäl är att återförenas med sin stora kärlek (Anders Danielsen Lie).

Det dräller av Bergman-referenser hela tiden. Platser, saker, filmer. Tim Roths rollfigur åker på Bergman Safari, medan Vicky Krieps utforskar Bergmans riktiga hem ihop med en svensk filmstudent (Hampus Nordenson).

Anki Larsson, Kerstin Brunnberg, Melinda Kinnaman, Stig Björkman, Joel Spira, Albin Grenholm med flera har biroller. På soundtracket finns allt från ABBA till ”Vem kan segla förutan vind?” med Nina Lizell och Lee Hazlewood.
Om skildringen av det amerikanska paret är lite sval, ungefär som deras förhållande, så är filmen-i-filmen desto mer engagerande.

Tim Roth och Vicky Krieps har helt olika förhållanden till Ingmar Bergman.

– När jag var ung och gick på teaterskola i London såg vi mycket Bergman-filmer. Men det gjorde vi ärligt talat mest för att vara lite coola och bildade, säger Tim Roth, som sedan inte brytt sig så mycket förrän han fick detta manus.

Mia Wasikowska dansandes till ABBA.

– Jag var för ung och tyckte kvinnorna i Bergmans film skrämde mig. Så jag struntade i filmerna. Ironiskt nog vet jag nu mer om hur han bodde, var han satt och åt och sådant, säger Vicky Krieps.

Det skämtas friskt om Bergman i filmen. Att han var en sur gubbe, att han lämnade sina fruar och struntade i sina barn.

– Manuset skrevs innan Metoo. Men jag vill inte moralisera, det här är sådant som det alltid har pratats om när det gäller Bergman, säger Mia Hansen-Løve.

Alla verkar hur som helst ha trivts på Fårö.

”Pulp fiction”-stjärnan Tim Roth säger:

– Vi var där sex, sju veckor. Jag hade en son med mig. Det var kul att jobba med det här gänget och på ett ställe hade de världens godaste pizza, den saknar jag.

ANNONS

Beställ muminmuggen Fiske till Mumindagen - nu till rabattpris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp muminmuggen här!

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

Stormare: ”Aldrig brytt mig om vad folk tycker”

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmfestivalen i Cannes

Kerstin Brunnberg

Melinda Kinnaman

Ingmar Bergman

Stig Björkman

Ruben Östlund

Fårö