Mejla

Jan-Olov Andersson

Cannesfestivalen satsar över 50 miljoner extra på säkerhet mot terrorister

NÖJE

CANNES. Världens största filmfestival, start i dag, har alltid varit en blandning av konst och kommers, glitter och glamour.
Inför årets 70-årsjubileum finns också en fruktan för terroristdåd. Över 50 miljoner kronor satsas bara på att förhindra att ett liknande dåd som det som inträffade i Nice förra året ska kunna hända på stadens strandpromenad.

Nu ska vi inte måla fan på väggen.
Går allt som planerat, kommer årets festival som vanligt att handla om världsstjärnor på röda mattan, storslagna fester och premiärer på filmer som ibland har blivit färdiga i allra sista sekund. Som Ruben Östlunds ”The Square”, som han finslipar på in i det sista inför helgens världspremiär i tävlingen om Guldpalmen.
Men säkerheten är förstås viktig.
Förra året blev det ett fasligt liv när man simulerade en terroristattack mot festivalpalatset med hjälp av poliser och militärer. Alltihop filmades, hamnade på nätet och väckte starka reaktioner.
I år har man hyrt in samma israeliska antiterrorexpert, Nitzan Nuriel, men alla övningar (om sådana har ägt rum…) har genomförts i hemlighet. Alla från stadens borgmästare David Lisnard till polischefen Yves Darros, hävdar bestämt att säkerheten är ännu större i år.
Man har satsat över 50 miljoner kronor på olika former av hinder som ska stoppa alla stora fordon från att kunna göra något liknande som det som hände i Nice förra året, när en terrorist i en lastbil mejade ned och dödade 85 personer, bara 2,5 mil härifrån.

•Tävlingen om Guldpalmen ser högklassig ut, med flera personliga favoriter — Todd Haynes, Yorgos Lanthimos, Lynne Ramsay, Noah Baumbach, Sofia Coppola och Fatih Akin — på plats med nya filmer. Ruben Östlund måste nog ha överträffat sig själv om han ska åka hem med något av de finaste prisen. Men på den brittiska pr-byrå som jobbar med hans film är de saliga och de brukar vara hyfsat ärliga i sina omdömen till de journalister de känner.

Nicole Kidman, Marion Cotillard, Isabelle Huppert, Kristen Stewart, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal och Sofia Coppola är bara några av de stjärnor som kommer hit.
Fast allra största namnet är nog Clint Eastwood.
Han håller en Master Class, en föreläsning, om sitt liv i filmbranschen. Då lär det bli smockfullt i salongen. Fast knappast för att de tror han är för gammal för att återvända hit fler gånger. ”Clintan” är, 86 år gammal, mer aktiv än någonsin. Snart drar han igång inspelningen av nästa film. Thrillern ”The 15:17 to Paris” skildrar tre soldater som stoppar terrorister ombord på ett tåg.

Festivalen pågår till och med söndag 28 maj.

ANNONS

3 för 2 på allt smink från Bare Minerals! Passa på att köpa dina favoriter.

Extern länk från Lyko

Gå till kampanjen

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sofia Coppola

Kristen Stewart

Ruben Östlund

Marion Cotillard

Joaquin Phoenix

Noah Baumbach

Nicole Kidman