Al Gore om Trump: Han kan inte stoppa kampen

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Al Gore.

CANNES. USA:s förre vicepresident Al Gore har hela sitt vuxna liv varnat för klimathotet.

Donald Trump tycker tvärtom.

– Jag har träffat honom efter att han blev president. Hur mycket effekt det jag har berättat och förklarat för honom har, är svårt att säga. Han är ju väldigt oförutsägbar, säger Al Gore till Nöjesbladet.

Al Gore, 69, var USA:s vicepresident under Bill Clinton 1993–2001. I presidentvalet 2000 blev han besegrad med minsta möjliga marginal av George W Bush.

Men numera är han mer känd som miljökämpe. Fick Nobels fredspris 2007 för att ha skapat opinion kring den globala uppvärmningen. Dokumentärfilmen ”En obekväm sanning”, om samma ämne, vann en Oscar samma år.

Nu besöker han filmfestivalen för att lansera uppföljaren ”En obekväm uppföljare”.

– När jag övertalades att göra första filmen, förstod jag ju att film har betydligt större genomslagskraft än om jag åker runt och håller föredrag. Och att vara här på världens finaste och största filmfestival, det kan väl inte bli en bättre start för filmen än så.

Nya filmen är mer förhoppningsfull än den förra. Visar att det finns tekniska lösningar mot klimathotet i högre grad än för tio år sedan.

Samtidigt har USA fått en ny president som i stort sett förnekar klimathotet.
Jag hinner bara påbörja en fråga, innan Al Gore skrattar och säger:

– Ok, nu vill du det ska vara dags för mig att prata om en viss person, eller hur?

Som den diplomat och tidigare politiker han är, är han lite försiktig med med att dissa Donald Trump för mycket.

– Jag har träffat Donald Trump efter att han flyttade in i Vita huset. Exakt vad vi pratade om, stannar mellan oss. Men jag berättade om mina tankar om klimathotet och förklarade hur viktigt det är att USA inte bryter de avtal som finns om kampen mot miljöförstöringen.

– Han är ju väldigt oförutsägbar, så vad vårt samtal får för betydelse kan man aldrig veta.

– Efter fyra månader med Trump vid makten har stad efter stad i USA ändå fortsatt att satsa på förnybar energi, även de mest konservativa platser i oljestaten Texas, som vi kan se i ett avsnitt av nya filmen. Inte bara för att det är bra, utan också för att det är ekonomiskt vettigt. Så vad han än vill, så kan inte Donald Trump stoppa kampen mot klimathotet.

Publicerad: