Runar i brev till HD: De är kritiska till mig och mina predikningar

Ifrågasätter om domarna tycker illa om honom som person – överklagar fängelsedomen

I Juni 2021 dömdes Runar Sögaard till fängelse för bland annat skattebrott.
I Juni 2021 dömdes Runar Sögaard till fängelse för bland annat skattebrott.

Runar Sögaard misstänker att domarna i tingsrätt och hovrätt tycker illa om honom och hans tro – och därför dömt honom till fängelse.

Det skriver han i ett brev till Högsta domstolen som skickats in med tillsammans med överklagan.

– Ja, jag har stuckit ut huvudet både vad gäller min tro och i politiska frågor. Det gör mig till en tacksam måltavla så klart, säger han.

Runar Sögaard, 54, vill att Högsta domstolen friar honom. I ett personligt brev som den kända tv-profilen och författaren har skickat till Högsta domstolen tillsammans med sin överklagan framgår det att han misstänker att domarna som fällt honom i så väl tingsrätten som hovrätten har färgats av hans kändisskap och kristna tro och därför dömt honom.

”En genomgående reflektion som jag får höra av dem som läst tidigare slut, är att det känns som att det funnits en ovilja hos dem som har att döma i målet. Och att de helt enkelt inte har viljan att frikänna mig”, skriver Sögaard i brevet till Högsta domstolen.

Hävdar sin oskuld

Han skriver också att han har kollat upp de jurister och nämndemän som dömt honom i tidigare instanser:

”Och funnit med övervägande majoritet, de bestående av människor som i normalfallet är kritiska till både mig som person och mina predikningar och interaktioner.”

I juni dömdes Runar Sögaard i Svea hovrätt till ett år och åtta månaders fängelse för ett fall av grovt skattebrott, sju fall av skattebrott av normalgraden och tre fall av grovt bokföringsbrott. I brevet till Högsta domstolen hävdar den före detta predikanten att han är oskyldig och hänvisar bland annat till sin tro:

”Eftersom jag är kristen har jag alltid ställt höga moraliska krav på mig själv. Så även i detta fall. Därför kan jag inte se att jag begått någon brottslig handling, i den bemärkelsen min kunskap inom det juridiska sträcker sig. Och själva grundläggande principen för att ett brott skall vara begånget, är väl just ändå att det finns ett uppsåt?”, skriver han.

”Kritiska till mig som offentlig och troende person”

Runar Sögaard, som under sommaren också skrivit på ett kontakt för att hans självbiografi ska bli till film, avslutar sitt brev med att vädja till ”Sveriges juristers högsta företrädare” att undersöka om de tidigare fällningarna berott på hans berömmelse och domarnas inställning till honom, snarare än på sakfrågorna:

”Om inte det slut som fattats i tidigare instanser kan ha haft externa grunder? Grunder som personer kritiska till mig som offentlig och troende person, utan att egentligen tänka på det låtit sig påverkas av i sin bedömning?”

Aftonbladet når Runar Sögaard över telefon.

– Jag är dömd för nånting utan bevisning och vittnen som kan styrka nåt uppsåt. Vi hade överväldigande bevisning och kände oss oerhört trygga i att rättvisan skulle vara blind och därför var både min och min advokats förvåning desto större när vi upptäckte att hovrättsdomen inte hade tagit hänsyn till vare sig muntlig eller skriftlig bevisning, säger han.

Tror på att frias

Och då känner du att de kan ha haft fördomar mot dig som person alltså?

– Ja, jag har stuckit ut huvudet både vad gäller min tro och i politiska frågor. Det gör mig till en tacksam måltavla så klart. Som jag skriver till HD så överlämnar jag i deras händer att tolka lagen, men jag kände ett behov av att ta upp några aspekter som varit ganska genomskinliga i den tidigare processen.

Nu räknar han med att Högsta domstolen friar honom.

– Min övertygelse är att det som är sanning och det som är rätt kommer att bekräftas av HD, för det är landets högsta rättsinstans. Man får ha förtröstan i att i Högsta domstolen är rättvisan blind, det är det man hoppas på och det tror jag också, säger Runar Sögaard.


Jackpott – 15 miljoner på Stryktipset: Följ expertens system
Publisert:

LÄS VIDARE