Arja Saijonmaa: Mikis var ”a brilliant mind”

Mikis Theodorakis och Arja Saijonmaa 1992.
Mikis Theodorakis och Arja Saijonmaa 1992.

Anthony Quinn dansade till hans musik i ”Zorba”.

I dag dog Mikis Theodorakis – och grekerna har landssorg.

– Jag är helt bestört. Han fyllde 96 år den 29 juli. Jag skulle ha åkt till Aten och firat honom, säger sångerskan Arja Saijonmaa.

Mikis ”Michail” Theodorakis, var kanske mest känd för svenskar för sin musik. Äldre generationer minns framför allt hans bozoukimusik från filmen ”Zorba” från 1964. Men även ”En sång till friheten”, ”Det är tid att sjunga sånger” och ”Kampen ska fortsätta” som översatts av Bo Setterlind respektive Lars Forsell.

Ett av hans internationellt mest kända verk är tonsättningen av chilenske diktaren Pablo Nerudas Canto General.

Sattes i fängelse

Men han var också frihetskämpe och fängslades för sitt samröre med grekiska partinsaner efter andra världskriget. 1964 satt Theodorakis i grekiska parlamentet. Men 1967 blev han fängslad igen, av militärjuntan, som också förbjöd hans musik.

– Han har haft ett sådant tufft liv med koncentrationsläger och så mycket tortyr att den fysiskt starke mannen långsamt har brutits ner, säger sångerskan Arja Saijonmaa.

Arja Saijonmaa i Melodifestivalen 2019.
Arja Saijonmaa i Melodifestivalen 2019.

Hon hade ett nära samarbete med Mikis Theodorakis i nära 50 år. Första mötet med honom blev livsavgörande. Det var på Arja Saijonmaas konsert i Helsingfors 1970, efteråt bad han henne följa med på världsturné.

Vilken sång förknippar du mest med honom?

– Alla sånger. Mikis musik förtrollade mig djupt. Han var ju min stora mentor i livet. Jag kan alla sånger och älskar dem alla. Det är en sällsynt gåva för en artist att ha växt upp i den oceanen. Hans värld tog mig in och har givit mig hittills all musikalisk rytmisk tillfredsställelse, säger hon.

Skivor, turnéer och bok

Flera turnéer och skivinspelningar följde. Men även en bok om deras samarbete.

– Vi hade många olika liv tillsammans och det sista livet var när jag skrev boken ”En ung naken kvinna: Mötet med Mikis”. Då satt jag hos honom väldigt ofta, i många år, och intervjuade honom. Vi kom väldigt nära där i sista skedet, säger Arja Saijonmaa.

Förutom folkmusik komponerade Mikis Theodorakis operor, han skrev kammarmusik, för balett och kyrkokör.

Mikis Theodorakis blev 96 år gammal.
Mikis Theodorakis blev 96 år gammal.

I Grekland har man nu landssorg. Grekiska presidenten Katerina Sakellaropoulou talade om en ”panhellensk figur på samma gång en universell artist, en ovärderlig tillgång för vår musikaliska kultur”.

– Det här är slutet på en epok. Det var från de grekiska gudarna och den grekiska mytologin han anammade sin musik. Han brann för politiken och där fick han bränsle till musiken. Hans värde för Grekland är obeskrivligt, säger Arja Saijonmaa.

– Han är ett exempel för oss alla, för han har följt med i sin tid, han var tekniskt och digitalt medveten och skarp. A brilliant mind, ända till slutet.

Publisert:

LÄS VIDARE