Linda Lampenius

Linda Lampenius: Hetsåt och kräktes dygnet runt

Berättar i ny bok om hälsoproblemen, mammans missbruk och maken Martin som blev räddningen

Av: 

Anna & Hans Shimoda

Linda Lampenius.
Linda Lampenius.

NÖJE

Under många år hetsåt hon och kräktes dygnet runt.

Bokaktuella Linda Lampenius har också kämpat mot ortorexi – och till slut sa kroppen ifrån och hon hamnade på sjukhus.

– Jag fick ofta lägga mig ned på golvet för att mitt hjärta rusade.

Finska violinisten, modellen och skådespelaren Linda Lampenius, 51, kärt barn har många namn, är svår att placera i ett fack. Hon förklarar att det just var hennes kinderegg-aura som gjorde att hon slog så stort i framför allt USA.

Hon spelade klassisk violin och såg ut som Pamela Anderson.

Bingo!

Bakom fasaden var det dock mörker och stor osäkerhet som spökade. När hon var som ”snyggast”, mest vältränad och var med i Playboy och ”Baywatch” mådde hon som sämst. Hon led av ortorexi och hade nio procents kroppsfett.

”Jag blev äcklad själv”

Nu har hon skrivit en bok om sitt liv, ”Klassisk rebell”, där hon berättar öppenhjärtigt om bland annat sina ätstörningar och mammans tablettmissbruk.

– Jag har skrivit på den från och till i nästan tio år. Den skulle från början handla om mina ätstörningar. Det var nästan så jag blev äcklad själv av att skriva ned hur jag hetsåt och kräktes dygnet runt, år efter år. Hur jag började tappa håret och hur rädd jag var när jag stod på scenen i det starka strålkastarskenet för att mina kala fläckar skulle synas, säger Linda Lampenius till Aftonbladet.

Linda Lampenius i ”Allsångs på Skansen” 2012.

Hon förklarar att hon sedan insåg att boken måste handla om hela hennes liv. Bland annat mammans utbredda missbruk

– Det pågick under lång tid av mitt liv, från att jag bara var några år gammal till jag flyttade hemifrån när jag var 19. Jag har ofta fått frågan om mina ätstörningar och vad som är orsaken och jag har bland annat pratat om min stränga fiollärare. Men det som gör att ett barn blir osäkert var i mitt fall min mammas missbruk. Jag visste inte att det var en sjukdom utan jag trodde att det var mitt fel och det kändes som att hon inte älskade mig trots att hon annars var en härlig och varm mamma.

”En familjehemlighet”

På frågan om hennes mamma har förebrått sig själv för hur det blev är hon osäker.

– Jag vet inte om hon har gjort det för vi har aldrig pratat om det. Vi har inte kunnat diskutera de här sakerna riktigt. Det var under alla år en familjehemlighet.

Så ni har aldrig pratat om det här?

– Nej, aldrig. Jag var i Finland en vecka innan boken skulle komma ut där. Vi skulle åka bil till min mosters hus och jag var livrädd för jag hade tänkt berätta att jag hade skrivit om det då, men jag vågade inte. När vi var framme och skulle gå ut ur bilen berättade jag om alla de stunder i ungdomen när jag var rädd för att hon skulle dö och att jag försökte ta hennes piller.

– Jag tittade på mamma och hon var blank på ögonen. Sedan böjde hon sig mot mig och lade sina armar om mig och så satt vi länge och bara kramade om varandra. Hon sa ingenting, men det kändes som att vi hade pratat. Det var en mycket speciell stund för mig och ett otroligt starkt ögonblick.

”Åkte in på sjukhus”

Linda Lampenius överdrivet hälsosamma leverne, ortorexi, eskalerade och till slut sa hennes kropp ifrån.

– Det jag höll på med var farligt och det är också farligt för hjärtat. Min kropp slutade fungera helt och jag åkte in på sjukhus, då såg jag extremt fräsch ut, det var slutet av Playboy och Baywatch-tiden.

Hur illa ute var du när det var som värst?

– Mitt liv hade varit i fara både när jag hade anorexi och ortorexi. Jag fick ofta lägga mig ned på golvet för att mitt hjärta rusade.

Martin Cullberg och Linda Lampenius.

Linda Lampenius led som sagt av ätstörningar under många år. Själva bulimin utvecklades när hon stämdes av sexbrottmisstänkte amerikanske playboyen och modemiljardären Peter Nygård för förtal.

– Jag tappade kontrollen i livet och då fick jag bulimi. Att få en stämning där det står 10 miljoner dollar och man vet att det är en miljardär man slåss mot, då är det lätt att tappa kontrollen.

Ny man blev räddningen

Han tvingade till slut Linda att skriva på ett kontrakt att hon aldrig fick säga ett ont ord om honom.

När Linda träffade sin man Martin Cullberg fick han henne att ta tag i problemen med ätstörningarna.

– Han sa ”nu ska vi få ordning och reda i ditt liv”. Jag fick rutiner. Han sa att jag inte ska se mig som misslyckad om jag tar ett återfall, det är en del i själva processen. I början kommer det ofta, men sedan blir det mer och mer sällan och till slut upphör det. Men vi pratade aldrig om bulimin, men han fanns där hela tiden. Han flyttade in hos mig nästan på en gång och han fick mig att se på mat som ett trevligt sätt att umgås. Mina tankar kring mat var bara ångestladdade och skamfyllda, men så småningom lärde jag mig äta normalt.

Tänker du på vad som hade kunnat hända om du inte hade träffat Martin?

– Ja, det gör jag och jag tror att jag inte hade levt idag om jag inte hade träffat honom.

Blev gravid mot alla odds

När hon hade träffat Martin och kommit på fötter ville de skaffa barn, men läkarnas dom var hård.

– De sa att eftersom jag hade haft anorexi och ortorexi i så många år skulle det bli svårt. Jag blev väldigt ledsen av att höra det och jag kände mig väldigt misslyckad för jag kände att jag inte dög och inte var tillräckligt mycket kvinna. Sedan när jag väl blev gravid kom det som en chock. Det var två månader efter att vi hade gift oss.

Hur kändes det när du väl blev gravid och fick barn?

– Det var som en skänk från ovan. Det var ett mirakel och jag blev väldigt förvånad. Jag hade ändå börjat närma mig 40 och hade äntligen börjat längta efter barn. Jag hade ju inte träffat någon partner som jag ville ha barn med innan. Samtidigt visste jag att jag hade gjort min kropp så illa. Jag hade inte menstruation på flera år på grund av min låga fettprocent.

ANNONS

Rea upp till 50 % hos Cervera! Passa på att klicka hem dina favoriter här!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Malou von Sivers om kritiken mot TV4: Vi har haft många fester med mycket alkohol

ÄMNEN I ARTIKELN

Linda Lampenius