Hon spelade mot Sven Melander i klassiska ”Fred på jorden”-sketchen i SVT-succén

”Lilla Anna”: Kunde inte sina repliker – jag fick lära honom

Många minns den ikoniska sketchen i ”Nöjesmassakern” då Sven Melander intervjuade lilla ”Anna” på en lekplats.

Emilie Hall Gjers, som gestaltade flickan, berättar att han först inte kunde sina repliker – och att hon fick hjälpa till.

– Han tyckte det var roligt att en sexårig flicka fick lära honom.

Det ikoniska tv-programmet ”Nöjesmassakern” som leddes av bland andra Åke Cato, Gösta Engström och Sven Melander var en sensation när det sändes 1985.

Bland de fasta inslagen som Rattmuffen, Werner och Werner och trollet Rulle så är det en sketch som har etsat sig fast i folks minne, den när Sven Melander intervjuar lilla ”Anna” på en lekplats om vad hon önskar sig mest av allt i hela världen. När hon inte svarar ”fred på jorden” så börjar Sven Melander skrika ”va fan, är du dum i huvvet?”.

Har hunnit fylla 42

Lilla ”Anna” är idag 42 år, hon heter egentligen Emilie Hall Gjers och jobbar som lärare.

– Min mamma var producent för Nöjesmassakern och jag minns att Sven inte kunde sina repliker och att jag fick lära honom dem. Han tyckte det var roligt att en sexårig flicka fick lära honom, säger Emilie Hall Gjers till Aftonbladet.

Sven Melander intervjuar ”Lilla Anna” i humorprogrammet ”Nöjesmassakern”.
Sven Melander intervjuar ”Lilla Anna” i humorprogrammet ”Nöjesmassakern”.
Emilie Hall Gjers, som spelade lilla Anna i sketchen, minns Sven Melander ”med en varm känsla i magen”.
Emilie Hall Gjers, som spelade lilla Anna i sketchen, minns Sven Melander ”med en varm känsla i magen”.

Hon förklarar att det var roligt att spela in sketchen.

– Jag minns det som att det var kul, men jag upplevde det som att jag kände Sven, han var en bekant till familjen och jag hade varit med mycket på inspelningen.

På slutet av sketchen så höjer som sagt Sven Melander rösten ordentligt, men det var ingenting som fick Emilie Hall Gjers att rygga tillbaka.

– Nej, inte alls. Jag minns det som att jag visste att det var skådespeleri vi höll på med även om jag var ett litet barn.

”Han var varm och härlig”

Emilie Hall Gjers berättar att hon blir påmind om sketchen då och då.

– Jag utbildade mig på Lärarhögskolan och då visade föreläsaren sketchen för att visa hur lätt det är att styra barn. Han visste inte att det var jag, men mina kompisar berättade det.

Hur minns du Sven Melander?

– Han var varm och härlig och närvarande. Det känns sorgligt att han har gått bort för jag minns honom verkligen med värme. Det känns som att han alltid har funnits och varit med i så många tv-sammanhang. När jag tänker på de roller jag har sett honom i så är det med en varm känsla i magen.

Sven Melander blev 74 år.
Sven Melander blev 74 år.
Publisert:

LÄS VIDARE