Brolle gör grymt underhållande show om tre musikikoner

Brolle i showen ”Elvis, Cash, The Killer & me”.
Brolle i showen ”Elvis, Cash, The Killer & me”.

Det borde vara snudd på omöjligt uppdrag.

Men i Brolles nya show, skildrar han tre musikikoners liv på ett grymt underhållande sätt.

35-årige artisten Brolle gräver uppenbarligen som allra bäst i den musikaliska mylla som han – utseende- och imagemässigt, i attityd och musikaliskt uttryck – verkar härstamma från.

Han är född 1981 i Inbyn utanför Boden, men kunde vara en svensk bror till de amerikanska artister som förändrade den amerikanska musikhistorien för evigt från mitten av 1950-talet. Blues, country, tidig rock 'n' roll.

Brolle var utmärkt som Buddy Holly (1936-1959) i musikalen om hans liv för åtta år sedan. Holly dog väldigt ung i en flygkrasch.

Nu tar sig Brolle kaxigt an det inte helt enkla uppdraget att gestalta tre mer självförbrännande generationskamrater med mer omfattande livshistorier; Elvis Presley (1935-1977), Johnny Cash (1932-2003) och ”The killer” Jerry Lee Lewis, nu 81 år. Och han gör det med den äran, faktiskt.

Bakom artisterna visas ständigt filmsnuttar. Mycket Americana; diners, neonljus, det vi i Sverige kallar raggarbilar.

Kopplas ihop med Brolles uppväxt

Men också nyinspelat och animerat. På ett väldigt snyggt, fiffigt och roligt sätt kopplas musiklegendernas och Brolles egen uppväxt ihop. Det blir en rejäl kulturkrock när Presley, Cash och Lewis plötsligt hamnar på norrländska bondvischan (hur det går till, får ni se själva). Och alla yngre i publiken får en gedigen historielektion i var musiken kom från. Vad fattigdomen, rasismen och religionen spelade för roll i Presleys, Cashs och Lewis liv.

Allt medan ett svängigt band med en mäktig blåssektion pumpar på hela eller bitar av ett 50-tal låtar, i stort sett alla välkända klassiker.

Klokt nog härmar inte Brolle, utan litar på sin egen utstrålning och starka röst, när han elegant hoppar mellan att vara Presley eller Cash, medan Simon Laufer skuttar frenetiskt vid pianot som Jerry Lee Lewis. Övriga artister turas om att spela andra viktiga personer i trions liv. Ljuvliga sångtrion Leila Jung, Sofia Jung och Paula Santa Eufemia river ned applåder varje gång de får solon.

”Elvis, Cash, The killer & me” är en 90 minuter grymt underhållande show och lektion i amerikansk musikhistoria.

Publisert: