Schlager 2017

PRESENTERAS AV

Svenska duon ska sätta stopp för Robin Bengtsson i Eurovision

Två svenskar är estländarnas segervapen inför Eurovision song contest.

Duon Koit Toome & Laura har befunnit sig i Sverige för repetitioner – och tar hjälp av svenska producenter för att ta hem segern i musiktävlingen.

– Det kommer bli ett mycket starkare nummer än i den estländska finalen, säger Koit Toome.

I en danslokal i Stockholm har den estniska schlagerdelegationen övat på sitt scennummer inför Eurovision song contest. De har befunnit sig i Sverige i två dagar och anledningen till visiten stavas Filip Adamo och Rennie Mirro. Radarparet med schlagererfarenhet är nämligen producenterna bakom duon Koit Toome & Lauras scenframträdande till låten ”Verona”.

– Uppdraget har vi fått från estnisk TV. Det är första gången de tar in någon utomstående. Det är helt nytt för dem, säger Rennie Mirro.

Det var ungefär ett år sedan Christer Björkman kontaktades av estnisk TV som behövde namnförslag inför samarbetet. Då tipsade han bland annat om Filip Adamo och Rennie Mirro, som uppgiften tillslut landade på.

– Det blev lite nervöst, för vi tackade ja innan vi visste vem vi skulle jobba med, säger Filip Adamo.

När det var ”andra chansen” i Sverige, pågick samtidigt finalen i Estland.

– Medans mina ungar satt och kollade på andra chansen, så livestreamade jag på TV:n, för det är klart att det finns nummer som jag och Rennie kan bidra mer eller mindre till, fortsätter han.

”Rätt låt vann”

Och enligt dem vann rätt låt. Dagen efter att Koit Toome & Laura tagit hem segern i finalen med låten ”Verona” flög svenskarna till Tallin. Vinnarna hade bara hunnit sova tre timmar när arbetet drog igång för att försöka förstärka numret.

Vad kan tittarna förvänta sig av numret?

– Ett visuellt vackert dramatiskt nummer, det är det vi vill göra. Och så vill vi hålla isär dem så länge som möjligt, så att de inte är i bild samtidigt, säger Rennie Mirro.

I över två minuter ska Koit Toome och Laura Põldvere hållas ifrån varandra och inte synas i bild tillsammans, för att sedan mötas på scenen i slutet av numret.

Stora stjärnor på hemmaplan

I hemlandet är de båda stora stjärnor med långa karriärer. Laura Põldvere är den nuvarande chefen för den estniska Jazzunionen, och Koit Toome har medverkat i ett flertal musikaler, bland annat i ”Phantom of the opera”. 2007 vann han den estniska versionen av ”Let’s dance. Båda två har tävlat på separata håll i Eurovision tidigare, Koit 1998 och Laura 2005.

– Vi ville ta det ett steg vidare, ta vårt koncept och göra det bättre, att det är annorlunda betyder inte att vi ska göra om numret helt. De ser på det med nya ögon, säger Koit Toome.

– Rennie och Filip sa att samarbetet är så bra för att vi hade en så bra grej redan i Estland. De behövde inte börja från början med numret, fyller Laura Põldvere i.

Inför framträdandet har Filip och Rennie försökt arbeta mycket med ljussättning. Trots att Eurovisionduon är stora stjärnor i sitt hemland, är det få som vet vilka dem är runt om i Europa. Därför är det viktigt att lysa upp deras ansikten så att tittarna får ”lära känna dem”.

Starkare nummer

Trots att tävlingsbidragets låttitel ”Verona” hintar om kärlekshistorien mellan Romeo och Julia, är det inte låtens fulla innebörd.

– Vi fokuserar på idén om en kärlekshistoria, men låten handlar inte om en plats i Italien, utan om en historia om kärlek som ett par tidigare hade och förlorare. Man måste ta tillvara på minnena, säger Laura Põldvere.

Vad tror ni om era chanser att vinna?

– Jag tror att vi alla är väldigt nöjda, det kommer bli ett mycket starkare nummer än i den estländska finalen. Jag gillar idén, vi har ett bra team. Jag har trott på låten sedan första stund, och vi har fått bra feedback från många, säger Koit Toome.

Sverige deltar i semifinal 1 och Estland i semifinal 2, vilket gör att de först kan ställas mot varandra i en eventuell final.

Publisert:

LÄS VIDARE