Stina Wollter: Jag vet hur många som bär skammen

Dansade för att alla kvinnors rätt att få vara som de är

avLouise Åström

1 av 4

Stina Wollter hyllades både av juryn och pappa Sven Wollter.

I fredagens ”Let’s dance” levererade hon ett tydligt budskap: Alla kvinnor har rätt att få vara som de är.

– Jag gör det för alla de som behöver en liten punkt att titta på för att orka äga sina liv, säger hon till Nöjesbladet.

I fredagens avsnitt av ”Let’s dance” skulle deltagarna lägga in något personligt i sina respektive danser. När Stina Wollter fick höra sin och danspartners Tobias Baders låt, ”A natural woman” med Aretha Franklin var det självklart för henne att hon ville ta upp ämnet kroppsaktivism i sin dans.

– Jag fick gåshud när jag fick låten. Jag ville bli lyft upp mot himlen och inte vara rädd eller osäker. Jag ville bara få sväva där uppe. Egentligen skulle jag vilja att Tobias bara gick runt och bar på mig hela dansen, säger hon till Nöjesbladet.

Stina berättar att hon dansar för alla kvinnors rätt att få vara exakt som de är.

– Vem fan bestämmer vad en riktig kvinna är? Det finns miljoner olika sätt att vara kvinna på och vi kan stötta varandra genom att visa på hur olika vi kan vara och hur likriktigheten förstör.

”Så kan man inte leva”

Under sin medverkan har Stina fått meddelanden från personer i sociala medier, berättar hon. Dels från de som tackar henne, men också från personer som kritiserar henne.

– Enligt många ska jag ju bara hem, banta och sluta. Men ska jag gömma mig då tills en dag då jag plötsligt ska få leva och synas? Så kan man ju inte leva.

Enligt Stina har hon verktygen för att hantera näthat. Anledningen till att hon lyfter diskussionen om hatet är för att hon vill stärka andra.

– Jag vet att på varje Stina så går det tusentals andra tjejer som inte har samma språk eller verktyg. Jag vet hur många som bär skammen och skäms själv. Jag har ju jobbat ett helt liv för att våga och orka stå här. Men jag gör det för alla de som behöver en liten punkt att titta på för att orka äga sina liv.

”Väldigt mycket känslor”

Under kvällen fanns Stinas pappa, Sven Wollter, på plats i studion för att stötta henne.

– Jag tror kanske att det var därför som jag var så nervös. Jag hade väldigt mycket känslor i kroppen. Det det var väl ikväll jag skulle snubbla lite på stegen för jag kände mig buren ändå.

Pappa Sven är stolt över sin dotter.

– Hon är outstanding vad det gäller allt. Känsla och inlevelse. Det gör henne enastående. Om hon sedan missar ett par steg, vem gör inte det? Jag är stolt, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM