Christina Schollin: Det var en chock

Berättar om cancerbeskedet: ”Man får vara tacksam att det inte är värre”

avLouise Åström

1 av 4

Det var sex år sedan Christina Schollin fick sin cancerdiagnos.

Hon är ännu inte friskförklarad men väljer att se livet från den ljusa sidan.

– Man får vara tacksam att det inte är värre, säger hon till Nöjesbladet.

När Christina Schollin fick sin diagnos i slutet av 2011 hade hon inte haft en tanke på att det kunde vara cancer hon led av. I ”Cancerpodden” med Anna Benson berättar hon bland annat om situationen när hon, tillsammans med mannen Hans Wahlgren, fick ta emot beskedet.

– Det var mer eller mindre en chock när läkaren väldigt allvarligt gav mig beskedet att de hade upptäckt cancer, säger hon i podden.

Schollin hade drabbats av analcancer och tvingades genomgå tuffa strålbehandlingar under sex veckor. Hon berättar att Hans följde med varje gång för att stötta henne. Strålningen gjorde att hon fick svårt att gå.

I dag är hon strålskadad, men har inte ont, berättar hon för Nöjesbladet.

– Det var fruktansvärda biverkningar, men nu har det gått så lång tid att jag lever med de biverkningarna och det går väldigt bra. Man får vara tacksam att det inte är värre, säger hon till Nöjesbladet.

”Otrolig styrka”

Enligt Schollin var det som att livet tog en paus när hon fick sin diagnos. Hon valde att bara berätta för den närmsta familjen om sjukdomen.

– Det är otroligt vilken styrka man får av alla närstående som är mer chockade och oroliga än vad man själv var. Det är så laddat det här ordet cancer. Hela livet sätts på sin spets och det blir ett gungfly av orediga tankar.

I dag går Christina på regelbundna kontroller. Ännu har hon inte blivit friskförklarad.

– Jag frågade läkaren, efter att ha genomgått de fruktansvärda strålbehandlingarna, när jag blir friskförklarad. Han sa om fem till tio år. Då sa jag att ’det är jättebra. Då blir jag frisk när jag fyllt 85. Det ser jag fram emot’.

Tänker positivt

Positivt tänkande har varit viktigt för Christina Schollin under behandlingsprocessen. Negativa tankar har hon inte plats för. Hon är en stark förespråkare av tankens kraft och delar gärna med sig av råd.

Till den som fått ett cancerbesked ger hon rådet att ta reda på vad beskedet innebär, att lita på läkarvården, att jobba med positiva tankar och att inte ge upp hoppet utan utgå från att det ’det här ska jag fixa’.

ARTIKELN HANDLAR OM