SVT fälls för dokumentären om Josefin Nilsson

Granskningsnämndens beslut: Strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

SVT fälls för dokumentären om Josefin Nilsson.

Enligt granskningsnämndens beslut strider ”Älska mig för den jag är” mot bestämmelsen om respekt för privatlivet, uppger SVT Nyheter.

– Granskningsnämnden har självklart gjort rätt när de fäller SVT, säger Örjan Rambergs advokat Sargon De Basso.

Den uppmärksammade dokumentären ”Älska mig för den jag är” som handlade om artisten Josefin Nilssons liv och karriär har fällts i granskningsnämnden, uppger SVT Nyheter. Dokumentären strider mot SVT:s sändningstillstånd när det gäller bestämmelsen om respekt för privatlivet, men frias samtidigt när det gäller kraven på opartiskhet och saklighet.

1 av 3 | Foto: ANDREAS LUNDBERG
Josefin Nilsson 2001.

Dokumentärfilmen skildrar Josefin Nilssons destruktiva relation med skådespelaren Örjan Ramberg på 90-talet. Ramberg namnges inte i filmen men till Aftonbladet sade han efter att dokumentärfilmen sänts:

– Direkt eller indirekt blir jag anklagad för hennes död, vilket ju är fruktansvärt.

I juni anmälde han ”Älska mig för den jag är” till granskningsnämnden och skrev då i en debattartikel i Aftonbladet:

”Sändningen drog igång ett drev av en uppretad lynchmobb som förts bakom ljuset” och fortsatte:

”I egenskap av public serviceföretag har SVT ett stort publicistiskt ansvar. I deras sändningstillstånd står det att de ska vara opartiska och sakliga. SVT kontaktade mig aldrig innan dokumentären sändes. Jag gavs aldrig någon möjlighet att bemöta det som påstås i dokumentären.”

Advokaten: ”Väldigt generöst mot SVT”

Ramberg har också anmält SVT-dokumentären till Justitiekanslern, JK, för förtal, men det ärendet lades ner.

Örjan Rambergs advokat Sargon De Basso har ännu inte tagit del av beslutet när Nöjesbladet når honom över telefon.

– Men om jag utgår från att det du säger är korrekt så tycker jag att granskningsnämnden har varit väldigt generösa mot SVT, när de väljer att fria i frågan om opartiskhet. Eftersom vad som är ostridigt i fallet är att Örjan Ramberg aldrig har fått komma till tals över huvud taget i den här dokumentären. Granskningsnämnden har varit väldigt bussiga mot Sveriges Television, säger han.

– Däremot har de självklart gjort rätt när de fäller SVT på den andra punkten.

SVT: ”Vi gjorde en annan bedömning”

Han har ännu inte haft någon kontakt med Örjan Ramberg om Granskningsnämndens beslut.

– Jag sitter i domstolen idag. Jag kommer att läsa beslutet i eftermiddag och sen prata med honom, säger Sargon De Basso.

Martin Vårdstedt som är programchef och ansvarig utgivare för SVT Kultur hälsar via mejl:

”Vi frias på två av tre punkter, filmen strider inte mot kraven på saklighet och opartiskhet, utan för bristande respekt för privatlivet. Det är förstås nånting vi tar till oss, men det förvånar mig ändå. Nämnden anser att mannen är identifierbar i en vid krets genom deras förhållande på 90-talet. Vi gjorde en annan bedömning. Den vidare krets man syftar på fanns inte enligt vår bedömning, förrän filmen fick sitt enorma genomslag i sociala medier. Nu får vi förstås fundera på hur man ska kunna berätta den här typen av angelägna historier framöver.”

Publicerad:

LÄS VIDARE