Mejla

Effie Karabuda

Ge Tusse priset redan nu – han är showens klart lysande stjärna

Min skräck: Att svenska folket håller fast vid Gottfrid i ”Idol”

Om jag fick bestämma skulle Tusse ta hem hela skiten redan nu.

Men min inre svenne-kompass säger att tittarna kommer behålla Gottfrid. In i det sista.

Vi har sett det förut. Chris Kläfford, Martin Almgren, Jay Smith, Markus Fagervall och säkert några till. Ett visst skikt av ”Idol”-tittarna – tyvärr ett väldigt tjockt sådant – kan inte sluta rösta på alla dessa folkliga män.

De vill ha rockabilly, en Brolle. Gärna någon norrlänning med trygg blick som kan svänga till när det behövs. Starkt Finlandsfärjan-material. Inte en artist som man kan skicka ut i stora vida världen utan att först behöva kväva sig själv under ett berg av skämskuddar.

Bländande leende

Så fort Gottfrid kliver in i rutan sprider sig en varm känsla i kroppen på det äldre gardet. Det blir direkt glatt och lite tokigt när han är i gasen. Oj oj, vad ska Gottfrid hitta på nu? Tar han fram hängslena den här gången också? Ikväll körde han sin Elvis-dänga, satte varje ton och gjorde ingen missnöjd. Förutom mig.

Min största rädsla är att svenska folket krampaktigt hänger sig kvar vid Gotte – ända fram till finalen. Risken finns att det blir ännu ett år med en artist som inte kommer lämna några större avtryck på topplistorna. Men men, han har ju i alla fall ett bländande leende.

Livskris på många håll

Tusse däremot. Där snackar vi showens stjärna. Ge honom den lökiga vinnarballaden här och nu så får vi det överstökat. Han ska inte behöva kämpa sig igenom vecka efter vecka och få kramp i sina fantastiska, kicksparkande ben. Han är verkligen en ”entertainer av rang”, som Nikki Amini så härligt amerikanskt uttryckte det.

Resten av gänget verkade hålla på med olika livskriser. Freddie var upptagen med att försöka förstå sig själv. Madelief hade verkligen behövt byta ut sin neongula franshistoria. Och Ellie blev såklart besviken av att åka ut.

Golden Hits-stämning

Men det deppigaste var att ingen (förutom älskade Tusse) kunde leva upp till programmets tema. Man kan inte ge världens bästa låtar till några som inte är världens bästa artister. Det blir liksom bara Golden Hits-stämning.

Och just det. En sista grej till alla er som älskar Gottfrid. Han har faktiskt pluggat operasång. Innerst inne bor det alltså en skönsjungande tenor i honom – inte en rockabillykille. Håll fast vid den bilden.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN