Malmö

Dansfest intar Malmö – är nu dubbelt så stor

Av: 

Robert Rosén

NÖJE

Malmö Dance Week är tillbaka – dubbelt så stor som sist.

Gatdansfesten med hiphop i fokus har flera biljettfria aktiviteter i helgen.

Jag skulle vilja säga att det är Nordens största streetdancefestival, säger Viktor Fröjd, projektledare vid Kulturföreningen Iver.

När Malmö Dance Week förra året arrangerades för första gången lockades 5 000 besökare till att besöka dansfestivalen, som tar plats runt om i staden.

Fokus ligger på streetdance och under de tio dagarna som festivalen, med start på fredag, äger rum anordnas över 40 olika aktiviteter, där drygt 90 procent är gratis för besökaren.

– Det som är unikt med streetdance är att det är en levande kultur. Oavsett vad som händer så kommer det finnas utövare. Det är en plats där alla är välkomna. Det är väldigt blandat vad gäller ursprung, var man bor, ålder och kön, säger Viktor Fröjd, projektledare vid Kulturföreningen Iver.

Kulturföreningen, där Martin Rosén och Moa Söllgård är övriga projektledare, arrangerar Malmö Dance Week tillsammans med Malmö stad.

Dubbelt så många programpunkter

– Ur Malmö stads perspektiv är det för att få fler unga att röra på sig. Integration är också en viktig del då människor från alla stadsdelar får en möjlighet att träffas på en neutral plats, säger Erik Malmberg, projektledare hos Malmö stad.

Sedan premiäråret har festivalen vuxit ordentligt.

– Programmet är nästan dubbelt så stort, säger Viktor Fröjd.

Förra året låg mycket fokus på popupträningar, workshops och Hip Hop Weekend, tävlingen som är festivalens huvudattraktion, och de återkommer även i år. Till skillnad från förra året kommer även det nordiska VM-kvalet i breakdance, Undisputed, ta plats på festivalen och man kommer även erbjuda flera föreställningar, dansbio och en föreläsning med hiphopprofessorn Ill Kozby från USA.

Tävlingar i sju olika stilar

– Då var det en lite mindre upplaga men i år har vi gjort det till Nordens största streetdancefestival. Tanken i år är helt enkelt att inkludera fler uttryckssätt, förklarar Fröjd.

Under novembers två första dagar, fredag och lördag i nästa vecka, arrangeras Hip Hop Weekend på Moriska Paviljongen. Dansare från hela världen, såväl proffs som amatörer, kommer då till Malmö för att tävla i sju olika streetdancestilar.

– Förra året sålde vi slut. Det var helt sjukt faktiskt. Det var en riktigt magisk stämning, säger Fröjd.

Vad innebär det i antal personer att ni sålde slut?

– Det var 1 200 personer på Moriskan per dag. Jag tror inte Malmö upplevt något liknande innan. Det var coolt.

Partytåg går från Stockholm

Festivalen förväntar sig besökare från hela Norden och även runt om i Europa. Ett led i att få ner besökare från Stockholm är att de i samarbete med SJ den 31 oktober har ett Hip Hop Weekend Train från Stockholm till Malmö. DJ:s kommer spela, musikquiz kommer genomföras och presenter kommer att delas ut.

– Förra året hade vi 5 000 besökare så vi förväntar oss minst det dubbla, skulle jag säga. I tävlingen hade vi förra året deltagare från 19 olika länder så jag hoppas också att det blir mer än så.

Malmö Dance Week arrangeras 25 oktober - 3 november.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

De var otrogna – fångades på bild

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Dans

Nöje & Kultur