SVT, Sveriges Television

SVT-chefer avgår – efter hårda kritiken

Av: 

Natalie Demirian

NÖJE

SVT-cheferna Christina Ågren och Ingvar Näslund avgår efter den kritiserade omorganisationen.

Beskedet kom på måndagseftermiddagen.

– Vi ser att arbetsmiljön blivit lidande och att förtroendet skadats, säger Anne Lagercrantz, divisionschef SVT Nyheter och Sport, till Aftonbladet.

Det var i höstas som flera anställda på SVT vittnade om problem med både arbetsmiljön och ledarskapet i ett större reportage i tidningen Journalisten. När den nya organisationen trädde i kraft i januari i år växte problemen ytterligare.

Nu avgår både programchefen för lokala nyheter, Christina Ågren, och den biträdande chefen, Ingvar Näslund, från sina poster, något som Journalisten först skrev om.

Ingvar Näslund tillsammans med Sverker Olofsson.

Ingvar Näslund tillsammans med Sverker Olofsson.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

”Riktningen ligger fast”

Anne Lagercrantz, divisionschef SVT Nyheter och Sport, säger till Aftonbladet att inga fler chefer än de två kommer att sluta.

”Och det är viktigt att betona att riktningen ligger fast. Vi tar steg mot online och vi vill stärka vår publicistik”, skriver hon i ett mejl.

Hur kom man fram till beslutet att just de två ska sluta?

”Vi är ense om det är bäst för verksamheten. Vi har gjort en omställning för att göra mer relevant journalistik och nå även de som vill ta del av oss lokalt, men vi ser att arbetsmiljön blivit lidande och att förtroendet skadats.”

Ska kartlägga problemen

På frågan om vilka fler åtgärder som SVT nu vidtar efter personalens kritik svarar Anne Lagercrantz att de, tillsammans med fackförbunden och arbetsmiljöombud, kartlägger situationen för att göra ”förändringar och förbättringar på lång och kort sikt”. Lagercrantz skriver också att ”Vi utvärderar också det som gått fel och vad vi kan lära framåt”.

Christina Ågren

”Uppriktigt ledsen”

Christina Ågren skriver i ett mejl till Aftonbladet på måndagskvällen:

”Lokala nyheter ligger i framkant med nytt videoberättande och det görs mycket bra journalistik runt om, men det sker just nu till ett för högt pris för arbetsmiljön. Det är jag uppriktigt ledsen för och jag kommer att göra mitt yttersta för att bidra till hållbara lösningar”.

Christina Ågren, som har varit högsta chef för lokala nyheter i tolv år, kvarstår i sin roll tills en ny programchef tillträder. Därefter kommer hon att jobba med ett nytt uppdrag inom SVT. Ingvar Näslund kommer att ha kvar sitt projektansvar för att öka det journalistiska samarbetet inom nyhetsdivisionen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Partiledarens ilska mot coronabeskedet

ÄMNEN I ARTIKELN

SVT, Sveriges Television

Anne Lagercrantz