Kritiken mot TV4: Kände till men varnade inte för smittan

Kritiseras för brist på säkerhet i ”Idol”-kulisserna – dröjde tre dygn med att informera

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

TV4 visste om den misstänkta coronasmittan men informerade inte ”Idol”-personalen.

Först tre dygn senare fick medarbetare information – via Aftonbladet.

Nu ber exekutiva producenten Malin Knave om ursäkt för kanalens coronahantering, enligt mejlkonversationer som Aftonbladet har tagit del av.

Tittarfavoriten Caspar Camitz, 25, som var den första deltagaren att insjukna i corona har fått antikroppar och kunde under fredagen därför framföra sin tävlingslåt från scenen i ”Idol”-studion.

Men fyra ”Idol”-deltagare tvingades sjunga från sina hotellrum eftersom de fortfarande bär på sjukdomen. Däribland Herman Silow, 23, Nadja Holm, 22, och Affe Hagström, 21. Redan i måndags kunde Aftonbladet berätta att covid-19 fortfarande spreds bland ”Idol”-deltagarna och att ännu en smittats. I sändningen berättade Mattias Nederman, 26, att han i veckan testats positivt och därmed tvingades också han att framföra sin låt från hotellrummet.

Caspar Camitz.
Foto: MAGNUS RAGNVID
Caspar Camitz.

TV4 i krismöten efter skarp kritik

Även bakom kulisserna har flera personer som jobbar med ”Idol” smittats av covid-19.

Nu kan Aftonbladet avslöja att TV4 och produktionsbolaget Fremantle har hållit krismöten under veckan efter att ha fått skarp kritik från personer som arbetat med ”Idol”-produktionen och blivit smittade.

Ursprungligen ska ansvariga på Fremantle och TV4 ha försökt att hävda att de i produktionen som drabbats av corona skulle ha kunnat smittas någon annanstans. Men nu backar de och i mejlkonversationer som Aftonbladet tagit del av ber TV4:s exekutiva producent Malin Knave och en av producenterna på Fremantle om ursäkt för att de inte snabbare kontaktat alla som arbetat med ”Idol”-produktionen och informerat om coronasmittan.

Foto: Peter Wixtröm
Malin Knave.

Höll smittan hemlig – i tre dygn

Caspar Camitz har för Aftonbladet berättat att han insjuknade på lördagskvällen efter kvalveckans fredagsfinal. Men flera som arbetat med ”Idol”-sändningarna fick inte någon information förrän de kunde läsa att han testats positivt för covid-19 i Aftonbladet på tisdagskvällen, tre dygn senare.

I mejlkonversationer som Aftonbladet tagit del av har TV4 och Fremantle kritiserats för att de inte tagit coronasäkerheten bakom ”Idol”-kulisserna på allvar och inte beordrat social distansering annat än för tv-kamerorna. I sina mejlsvar erkänner Knave och Fremantle-chefen att de omedelbart efter att coronasmittan blivit känd borde ha tagit kontakt med alla som varit inblandade i ”Idol”-produktionen.

Ingen ersättning

Många i ”Idol”-produktionen är egna företagare med enskilda firmor, men enligt uppgifter till Aftonbladet har TV4 och produktionsbolaget Fremantle ännu inte erbjudit någon ersättning till dem som smittats av corona och därmed går miste om arbetsinkomst under sin isolering.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt TV4:s Malin Knave via ”Idols” pressansvarige med frågor om huruvida tv-kanalen tagit för lätt på coronapandemin och därmed utsatt medarbetare för onödiga risker. Hon har ännu inte återkommit.

Efter att Aftonbladet publicerat uppgifterna hör istället TV4:s kommunikationschef Charlie Forsberg av sig via sms:

”TV4 har öppet redogjort i flera kommentarer hur produktionen jobbar med säkerheten. Vi har inget att tillägga om produktionens interna arbete”, skriver han.

Publicerad:

LÄS VIDARE