Man döms efter Facebook-kommentar om Gardell, Ernman och Schyffert

Döms för hets mot folkgrupp

Jonas Gardell, Malena Ernman och Henrik Schyffert.
Jonas Gardell, Malena Ernman och Henrik Schyffert.

Mannen skrev ”bögar och muslimer sicket jävla skit” på en bild i en Facebookgrupp föreställande Jonas Gardell, Malena Ernman och Henrik Schyffert.

Nu döms han till villkorlig dom för hets mot folkgrupp.

Mannen i 60-årsåldern skrev Facebookkommentaren 2017 i den numera nedlagda gruppen ”Stå upp för Sverige”, som vid ett tillfälle var en av Sveriges största Facebookgrupper med drygt 190 000 medlemmar.

”Bögar och muslimer sicket jävla skit”, skrev mannen till bilden på de tre kända profilerna Jonas Gardell, Malena Ernman och Henrik Schyffert.

Det ursprungliga inlägget mannen kommenterade hade rubriken ”Så ynkliga de är i all sin självgodhet”.

Han har förnekat gärningen, men döms nu till villkorlig dom för hets mot folkgrupp, framkommer det i domslutet i Uddevalla tingsrätt, något som Nyhetsbyrån Siren först skrev om.

Förnekar att han skrivit kommentaren

Åklagaren skriver i sitt yrkande att mannen har uttalat sig nedsättande om muslimer och homosexuella ”med syftning på trosbekännelse och sexuell läggning”.

Mannen hävdar att det skulle kunna vara någon av hans kompisar som skrivit meddelandet då han menar att kompisar brukar hjälpa honom med att ladda ner appar på sin telefon, och att han själv inte kan något om telefoner eller datorer.

”Han känner inte igen meddelandet och han har ingen aning hur man kommenterar på Facebook, men tror att man trycker någonstans. Han använder Facebook för att se vad kompisar gör och för att läsa om sport”, står det i domen att mannen har uppgett i förhör.

Tingsrätten menar dock att det inte finns skäl att ifrågasätta åklagarens bevisning ”som med styrka talar för att han har skrivit kommentaren”.

”Uppenbart”

Man har också tagit i beaktande att mannens kommentar skrevs på en bild av Jonas Gardell, som är öppet homosexuell, och att kommentaren gjorts tillgänglig för ett stort antal personer.

”Det är uppenbart att han avsåg att uttrycka sig negativt om muslimer och homosexuella och han måste, med hänsyn till att det var fråga om en offentlig grupp med ett stort antal medlemmar, ha förstått att hans kommentar blev tillgänglig för ett flertal andra.”

Utöver den villkorliga domen ska mannen också betala en avgift på 800 kronor till en brottsofferfond.

Publisert:

LÄS VIDARE