Robinson

”Robinson”-profilen om svåra cykelolyckan: ”38 stygn i ansiktet”

Joanna Swica drabbad av svår dödsångest efter kraschen

Av: 

Stina Dahlgren

Joanna Swica i ”Robinson”.
Joanna Swica i ”Robinson”.

NÖJE

Joanna Swica kraschade med sin tävlingscykel och fick sy 38 stygn i ansiktet.

Efteråt olyckan drabbades hon av svår dödsångest.

– Jag tänkte att ”nästa gång något händer då dör jag”, säger Robinson-deltagaren.

Joanna Swica, 32, har gjort sig känd i ”Robinson” som den starka och orädda tjejen från Stockholm. I söndagens avsnitt berättar om för de andra deltagarna om sin dödsångest hon fick efter en allvarlig olycka.

– När jag var med om en cykelolycka för två år sedan så kraschade jag med min tävlingscykel i 40 kilometer i timmen, så jag voltade och faceplantade. Så jag har 38 stygn i ansiktet, säger hon.

Räddad av hjälmen

Till Aftonbladet säger hon att det var bromsarna på cykeln som låste sig under ett träningspass. Hjälmen blev hennes räddning.

– Jag hade inte levt om jag inte hade haft hjälm. Den var knäckt på mitten och läkarna var tydliga på den fronten.

Ambulans och räddningshelikopter var snabbt på plats och kunde föra henne till sjukhuset.

– Jag bröt näsan på två ställen, fick en förskjutning i nacken, en fraktur i ena kindbenet, skada på tand, min läpp trasades sönder och jag fick en rejäl hjärnskakning, säger Joanna Swica.

Nervsjukdomen Guillain-Barrés syndrom

I ”Robinson” tar hon även upp sin nervsjukdom, Guillain-Barrés syndrom, som vid ett tillfälle i livet gjorde henne förlamad från halsen och ned.

– Det är en autoimmun sjukdom som sätter sig på nervtrådarna och påverkar kroppen och stänger av den steg för steg. Den som sker är förlamning i armar och ben som tilltar under loppet av några dagar eller veckor. Även känselsymtom och symtom från autonoma nervsystemet kan vara framträdande, säger hon till Aftonbladet.

Joanna Swica i ”Robinson”.

Idag märker hon inte av nervsjukdomen annat än att hon ibland upplever dålig balans och muskeltrötthet. Dock drabbades hon av dödsångest för några år sedan. Förutom cykelolyckan och nervsjukdomen fick hon även som 14-åring sin käke krossad av en häst, och det är sin otursdrabbade bakgrund hon tror ligger bakom ångesten. Cykelolyckan blev det som utlöste det hela.

– Då blev det som att jag bara gick och väntade på att något skulle hända. Jag tänkte att ”nästa gång något händer då dör jag”. Och den ångesten tillsammans med den ångest jag kände när jag låg vid vägrenen var oerhört påfrestande, säger Joanna Swica.

Joanna Swica: ”Får inte bli ett bagage”

Med hjälp av terapi har hon nu lyckats komma bort från de tankarna och kan idag leva livet fullt ut utan dödsångest.

– Jag vill inte vara i en situationen där jag låter min rädsla hindra mig från att göra något, säger hon.

I sommar planerar hon att genomföra både fjällopp och maraton. När corona är över drömmer hon om att genomföra flera långa lopp utomlands. Joanna Swica påpekar att hon inte tycker att man ska låta bli att prata om jobbiga händelser man varit med om, men att det aldrig ska få hindra en från att göra saker i livet.

– Det har varit viktigt för mig att belysa att man ska kunna prata om saker oavsett vad man har varit med om, men det får aldrig bli att du ursäktar dig med det. Det får inte bli ett bagage som gör att du sätter dig i en offermentalitet. Jag är inte min ångest. Jag är så mycket mer, säger Joanna Swica.

”Robinson” sänds måndag till torsdag 19.30 samt söndagar 21.00 på TV4 och på TV4 play.

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstnyheter hos Gina Tricot – handla årets trender här

Gina Tricot

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gick det sen för profilerna i Robinson 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Robinson