Amy Poehler om att leda Golden Globe

Tvingats göra stora ändringar i pandemin

HOLLYWOOD. Många regissörer tar en lång paus efter slutfört projekt.

Inte Amy Poehler.

Hon följer upp Sverigeaktuella långfilmen ”Moxie” med värdskapet för Golden Globe-galan.

– Största skräcken är att tekniken strular, säger hon.

Poehler, 49, har skäl för oron. När galan arrangeras natten till måndagen svensk tid kommer hon att befinna sig på Beverly Hills-hotellet Beverly Hilton medan hennes värdkollega, Tina Fey, gör sin del från Rockefeller Center på Manhattan i New York. 

– Det är roliga utmaningar, säger Amy som den här februariförmiddagen kopplat upp sig på zoom från hemmet i Los Angeles.

– Tina och jag backar inte för sånt, oavsett hur udda de är. Vi har aldrig gjort något liknande förut och nu gäller det att försöka få det att fungera.

Inga röda mattor

Det unika formatet bottnar inte helt oväntat i covid. Borta är röda mattan, kändisfotograferna och livepubliken. Vissa presentatörer kommer visserligen att vara på plats i LA och NY men det blir också förinspelade inslag från kändisarnas vardagsrum.

– Det har varit ett tungt år. Om vi kan bjuda på humor, lättsamhet, en känsla av lek och samtidigt hjälpa artister att fira det arbete de lagt ner, är jag glad att vara del av det, säger hon.

Amy Poehler.
Amy Poehler.
Amy Poehler.
Amy Poehler.

Själv har hon ägnat de 18 senaste månaderna åt ungdomsfilmen ”Moxie”, som den 3 mars släpps på Netflix. Handlingen kretsar kring en 16-årig, blyg tjej som utled på skolans sexistiska miljö anonymt startar en undergroundtidning som leder till en feministisk tonårsrevolution.

– Är man ung kvinna är man vid blickar, van att bli objektificerad. Det jag gillar med storyn är att tjejerna lär sig ta plats, att de försöker komma fram till vad som engagerar dem och under tiden bygger vänskaper.

Arnolds son spelade roll

Själv minns Poehler sin egen tonårstid i skolan med fasa.

– Jag ville inget hellre än att det skulle vara över. Jag var inte någon rebell. Jag var dotter till två lärare. Jag försökte göra bra ifrån mig. Jag ville bara smälta in och inte sticka ut på något sätt.

”Moxie” bygger på Jennifer Mathieus roman med samma namn från 2017.

Bortsett från Patrick Schwarzenegger, son till Arnold Schwarzenegger, torde många i skådespelarensemblen vara okända för de flesta tittare.

– Vi ville ha unga, färska ansikten som inte bara såg ut som om de kunde gå i high school utan också reflekterade hur världen ser ut i dag. Jag ser dem som framtida stjärnor. Mitt tips är att det här är en film som man i framtiden kommer att se tillbaka på för att se var de alla började.

”Som att vara värd för en fest”

Filmen är Poehlers andra som regissör, efter ”Wine country” som släpptes för två år sedan.

– Med ”Wine country” hade jag komedidrottningar som jag vet hur de jobbar. Med ”Moxie” fick jag lära mig hur vi alla skulle arbeta ihop. Det gick över förväntan. Det kändes som om vi alla jobbade med något som hade ett viktigt budskap.

Mindre allvarligt lär det bli natten mot måndagen.

– Det är som att vara värd för en fest. Man måste se till att själv ha kul, lämna utrymme för att oväntade saker kan ske och inte glömma att man är där för att underhålla.

Golden Globe-galan sänds i TV4 Play natten mot måndag 1 mars, med start kl 00.30 (själva galan börjar kl 02.00).

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN