456 svenska skådespelare talar ut om övergrepp

Utsatta skådespelare i gemensamt upprop

I ett upprop i Svenska Dagbladet berättar 456 skådespelare om hur de utsatts för övergrepp och trakasserier i branschen.

De skriver att de ansvariga nu ska ställas till svars.

”Vi kommer inte längre vara tysta”, står det i deras gemensamma upprop.

I kölvattnet av #Metoo fortsätter mängder av berättelser kring sexuella trakasserier och övergrepp att komma till ytan. Mycket har kommit att handla om mediabranschen.

Men nu kommer nya vittnesmål från den svenska film- och teaterbranschen. I SvD går 456 personer, bland dem Marie Göranzon, Sofia Helin och Eva Röse, ut med ett gemensamt upprop.

Våldtogs av kollega

Deras historier är detaljerade och anonymiserade, både när det kommer till offer och gärningsman.

”Jag var 23 år och låg på en madrass och vilade mellan repetition och föreställning. Då kom en av husets kapellmästare in och undrade om han fick massera min rygg. Kände direkt att jag inte ville men förmådde inte att säga nej. Han satte sig på mig och började massera. Sedan tog han fram sin grej och började onanera. Då det gick för honom lyfte han min tröja och sprutade på min rygg. Sedan steg han upp och gick. Innan föreställningen började den kvällen tog han tag i min arm och sade att det var skönt och att det var vår hemlighet.”

En annan skådespelare vittnar om en våldtäkt.

”Jag blev våldtagen av en skådespelarkollega. När jag berättade om övergreppet för en regissör jag jobbat med svarade han skämtsamt att ’nu blir jag orolig för att du ska anmäla mig för sexuella trakasserier’, han syftade på den gången han försökte kyssa mig då jag var hans regiassistent. Han blev senare teaterchef och anställde också våldtäktsmannen som skådespelare med förklaringen att det är hans vän. (Våldtäkten är polisanmäld, men utredningen nerlagd).”

Så lyder två av berättelserna som presenteras i tidningen. Vittnesmålen kommer att läsas upp i sin helhet vid ett senare tillfälle, står det i artikeln.

Kräver att skyddet upphör

I slutet av artikeln skriver kvinnorna att regissörer, producenter, produktionsbolag, teaterchefer och politiker har misslyckats i sitt ansvar att se till att ingen blir sexuellt utsatt på arbetsplatsen. Tillsammans kräver de nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld. De kräver också att arbetsgivare slutar skydda anställda förövare som de tjänar pengar på.

Dessutom skriver skådespelarna att de kommer att ställa de ansvariga till svars och att rättsväsendet ska få göra sitt jobb när det finns en sådan anledning.

”Sov gott”

Senare på onsdagskvällen valde flera skådespelare att publicera likartade inlägg på sociala medier.

Under hashtaggen ”Tystnadtagning” lägger de upp bilder på en svart bakgrund med en vit text. Ofta står det bara: ”Vi vet vilka ni är”.

En av skådespelarna som publicerat ett inlägg är Eva Röse. Till bilden skriver hon bara två ord:

”Sov gott”.

Publisert:

LÄS VIDARE