”Att sitta där utan Ted är en halv upplevelse”

NÖJE

I kvällens ”Så mycket bättre” tolkar artisterna Ted Gärdestad.

En storartad emotionell upplevelse, tyckte kvällens hedersgäst, textförfattare och storebror Kenneth.

– Men det är klart att jag saknade Ted. Att sitta där utan Ted är egentligen bara en halv upplevelse, säger Kenneth Gärdestad.

1972 slog Ted Gärdestad igenom med superklassikern ”Jag vill ha en egen måne”. Ted, då bara 15 år, blev snabbt folkkär. Karriären tog rasande fart och tillsammans med brodern Kenneth skapade Ted den låtskatt som tolkas i kvällens hyllningsavsnitt av ”Så mycket bättre”. Ted skrev musiken och storebror Kenneth texterna.

– Ted hade en enda utgångpunkt som vår musik skulle handla om och det var kärlek, säger Kenneth Gärdestad.

Kom aldrig hem

Ted Gärdestad dog den 22 juni 1997. Han promenerade från huset i Sollentuna för att ta en promenad, men kom aldrig hem igen. Han hade hoppat framför tåget vid Häggviks pendeltågs­station. Då hade han redan varit sjuk i många år och familjen tvingades gå igenom en mycket svår period. Kenneth berättar att den första tiden kände han att allt var svart av saknad till sin bror.

Nu har det snart gått 20 år sedan den dagen.

– Det har ju övergått. Jag saknar honom hela tiden, men nu är det lugnt. Alla de som gör vår musik och tycker att det är roligt har ju hjälpt mig att komma i balans, att väga Teds liv mot den musik som fortfarande lever. Då, genom musiken, så lever ju Ted i mig.

Andra hyllningsprogrammet

Programmet med Gärdestad är det andra hyllningsprogrammet för säsongen. Först ut var Freddie Wadling som plötsligt gick bort innan inspelningen. Tidigare säsonger har tittarna fått se ett avslutande duettavsnitt, i år skruvades konceptet. Titellåten till ”Så mycket bättre” är skapad av Kenneth och Ted och exekutiva producenten Martin Nygren har tidigare sagt att valet var lätt.

– De känns som urmodern till det här programmet så det föll sig rätt naturligt, sa Martin Nygren till Nöjesbladet i somras.

Kenneth Gärdestad har inte ännu sett programmet men är uppenbart rörd och tagen över hur musiken tolkades. Men också över mottagandet på Gotland.

– Artisterna gjorde att jag både hörde Teds och deras version samtidigt, så att säga. Det blev en emotionell upplevelse som var väldigt storartad. Mäktig, kan man kalla det, säger Kenneth Gärdestad.

– Det var inte bara artisterna, utan alla som var delaktiga. Det var så vänlig stämning, Mjukt och tillåtande. Jag var alldeles rörd efteråt, säger han.

Blev du överraskad av dina känslor?

– Jag visste inte hur jag skulle reagera. När man blir lite sentimental så blir man ju naturligtvis överraskad. Men samtidigt var jag väldigt koncentrerad på hur de skulle tolka respektive låt.

– Allt blev så mycket större. Ted brukade säga att ”min musik och dina ord blir större än de är var för sig”. Och det här var likadant.

Vad tror du att Ted hade tyckt?

– Ted sa så här: ”Beviset för att vi lyckats är att andra sjunger och spelar vår musik”. Att det fanns en vilja att sjunga våra låtar. Sedan om man gör det bra... Det tillhör ju var och ens talang, säger Kenneth Gärdestad.

ARTIKELN HANDLAR OM