Kishti är galnast av alla i "Idol"

NÖJE

Åh fy satan så vedervärdigt, jag måste kräkas. Tänkte jag när Ola Svensson dansbandsmördade Håkan Hellström.

Men sedan kom underbara Sibel.

Ola Svenssons idiotiska Barbados-version av Håkan Hellströms euforiska kärleksanthem "Kom igen Lena!" var så förskräcklig och fel att den inte ens duger vid ett svårt ironiskt efterfestfylleslag efter en sen natt på en galen indieklubb.

Det finns kvalitetspop som inte passar i "Idol"- eller schlager-sammanhang.

Kents "Music non stop" är i nästan samma skola, men Sebastian Karlsson verkar klara allt.

Smartare är att göra covers av lätt pekorala hits som Magnus Ugglas "Astrologen" och Tomas Ledins "Snart tystnar musiken", även om den sippa frasen "jag vill att vi ska älska" inte precis föll skönare när Jens Pääjärvi, 17, sjöng den.

Den perfekta skiljelinjen mellan kreddlåtar och breddlåtar är "Sista sommaren". Den som inte förstått förut, förstod i går vilken stark, sentimental och storslaget sorglig kärleksvisa Niklas Strömstedt fick till om den där överkörda pippifågeln och den sista sommaren.

Sibel Redzep tog den till bedårande höjder med sin underligt passionerade Elaine Page-röst, sin varma hjärtesorg och sin förbluffande mognad. Bäst hittills i "Idol" 2005.

Galnast är fortfarande jury-Kishti. I går med såväl kastmärke i pannan som cabaret-hatt, lökiga engelska fraser och ett extravansinnigt utrop: "I AM THROUGH!". Hjälp.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM