Kritiken: Stjäl roller från transpersoner

avLinn Elmervik

1 av 2 | Foto: Nathan Denette / AP TT NYHETSBYR N
Scarlett Johansson.

Scarlett Johansson, 33, stjäl jobb från transpersoner.

Det menar flera kända skådespelare – som rasar mot stjärnan på grund av hennes nya roll.

”Hollywood är så sjukt”, skriver ”Transparent”-skådespelaren Trace Lysette på Twitter.

Hon fick hård kritik när hon frontade den japanska animefilmen ”Ghost in the shell”.

Nu är Scarlett Johansson i blåsväder på nytt för ett liknande uppdrag, skriver CNN.

Stjärnan gör rollen som den transsexuelle mannen Dante “Tex” Gill i Rupert Sanders kommande storfilm ”Rub & Tug” och valet av huvudrollsinnehavare har möts av högljudda protester.

I sociala medier riktar flera skådespelare och branschöjdare hård kritik mot både Johansson och Sanders för att de låter en cis-kvinna (en kvinna vars biologiska kön överensstämmer med deras juridiska, sociala och upplevda kön) göra rollen som Dante, i stället för att låta en transperson kliva fram.

”Är så vrickat”

”Det är inte bara så att ni spelar oss och stjäl våra historier och möjligheter utan ni klappar också er själva på axeln med troféer och utmärkelser för att ha imiterat det vi har upplevt. Det är så vrickat”, skriver ”Transparent”-stjärnan Trace Lysette, som är själv är transperson, på Twitter.

”Skådespelare som är transpersoner får aldrig ens göra audition för något annat än karaktärer som är trans. Det är det verkliga problemet. Vi kommer inte ens in i rummet”, skriver ”Sense8”-skådespelaren Jamie Clayton.

Johansson försvarar sig

Skådespelarna menar att transpersoner redan har svårt att få roller i Hollywood, och att det är problematiskt att de inte blir tilltänkta ens när det handlar om att porträttera en transexuell man.

Men Scarlett Johansson själv håller inte med.

I en kommentar till sajten Bustle svarar stjärnan på kritiken:

– Säg åt dem att de kan vända sig till Jeffrey Tambors, Jared Letos och Felicity Huffmans representanter för en kommentar, säger hon och syftar på att samtliga tre skådespelare porträtterat transpersoner på vita duken.

Förra året anklagades produktionen bakom filmen ”Ghost in the shell” för ”whitewashing” efter att ha utsett Scarlett Johansson till att spela huvudrollen. Kritiken gick ut på att industrin försöker göra minoritetsgrupper mer tilltalande för en välbärgad vit grupp genom att få mörka karaktärer att framstå som mer ”vita”.

ARTIKELN HANDLAR OM