Tillsammans skriver de tre filmer på ett halvår

NÖJE

Unikt projekt får manus- författare att jobba i filmlag

Det pågår en unik satsning.

Sex manusförfattare ska på sex månader skriva tre långfilmer.

2002 har de premiär på bio.

Foto: ROGER LUNDSTEN
HJÄLPS ÅT Här är de sex manusförfattarna som ingår i projektet - (från vänster) Micke Bengtsson, Niklas Rockström, Lovisa Löwhagen, Ola Höglund, Sara Wadell och Robert Olsson.

Bakom projektet ligger producenterna Joakim Hansson på Sonet Film och Peter Hiltunen och Johan Fälemark på Illusion Film.

- Vi ville komma bort från det här ensamma författandet i två års tid på kammaren och i stället få till en kollektiv process där olika människor tillsammans jobbar fram idéer. Förhoppningen är att manusarbetet därigenom ska gå snabbare och bli bättre, säger Peter.

Brist på bra manus

Bra manus är en bristvara inom svensk film.

- Ja, vete fan vad det beror på, men det är inte ofta man får nåt man tänder till på.

De sex manusförfattarna är Sara Wadell, Mikael Bengtsson, Lovisa Löwhagen, Ola Höglund, Robert Olsson och Niklas Rockström. De har gedigen erfarenhet. Mikael Bengtsson skrev till exempel manus till "Före stormen".

Projektet går under namnet "Unlimited stories" (obegränsade historier).

Tre veckor i månaden arbetar manusförfattarna via en webbsajt, den fjärde veckan samlas de i Trollhättan och jobbar sida vid sida.

Den första juni ska de tre manusen ligga klara.

Har en låg budget

- Vi är inte ute efter att skapa en trilogi eller ett genomgående tema. Men filmerna har en relativt låg budget, nio miljoner kronor per film, säger Peter.

- I Danmark har man lyckats. Där stöttar folk varandra. I Sverige håller alla på sitt, alla sneglar på varandra och hoppas att det ska gå dåligt för den andre, eftersom man konkurrerar. Det behövs ett nytt kreativt klimat. Därför är det här ett viktigt projekt för svensk film, säger Ola Höglund.

De tre filmerna har beräknad premiär hösten 2002.

Tore S Börjesson